Wetenschappelijke koffie

Wetenschappelijke koffie

,,Doet u mij maar twee normale koffie”, vraagt een man op vriendelijke toon. Ook dan is er nog een keuze te maken: zowel filterkoffie als koffie lungo staan op de lijst. De verschillen tussen de twee zijn eenvoudig uit te leggen. Allereerst is de lungo een stuk sterker. De filterkoffie is daarentegen wat groter en ietsje goedkoper. De man kijkt me met enige twijfel aan en laat de informatie bezinken.

,,Ik zou het werkelijk waar niet weten… Weet u wat? Doet u mij maar één koffie lungo en één filterkoffie”, besluit hij. ,,Voor mij maakt het niet uit en ik ben gewoon benieuwd naar de verschillen.” De man wrijft in z’n handen en betaalt voor z’n bestelling. ,,Want tja, ik ben immers niet voor niets wetenschapper van beroep, dus wil ik de verschillen zoals jij ze nu schetst ook echt proefondervindelijk ervaren”, grijnst hij.

Al snel staan de twee bekers koffie voor ‘m. De man observeert deze geduldig. ,,Op de filterkoffie zit geen schuimkraag, op de lungo wel”, merkt hij op. Hij roert even in de lungo.  ,,De kleur is ook volstrekt verschillend bruin.” Vervolgens ruikt hij aan beide koffies. ,,Geur, ja, ik ruik een verschil maar kan nog niet opmaken wat mijn voorkeur zou zijn”, overweegt hij. Nu neemt hij een klein slokje van beide koffies. ,,Ik zou denk ik kiezen voor de lungo, maar dat laat ik straks aan mijn vrouw over. Benieuwd wat voor verschillen zij opmerkt.”

Vermakelijk is deze spontane wetenschappelijke benadering absoluut.. ,,Eigenlijk zou ik hier wel een rapportje van willen zien. Inclusief tabellen en grafieken”, merk ik ook op. De man denkt kort na. ,,Hoe zou ik dat dan vorm moeten gaan geven vraag ik me af… Daar ga ik over nadenken, onder het genot van, nou ja, dit dus.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »