Opgejaagd, bezweet en bezeten op de Mexicaanse markt

Ik ging naar een Mexicaanse markt en werd volledig overweldigd.

Voor mij persoonlijk zijn markten het allerfascinerendste aan Latijns-Amerika. Smalle gangetjes, haast drukkende hitte en overal en in elk hoekje het (verse) waar -vlees, groenten, fruit, noten, bloemen- tot aan het dak. Overal geschreeuw en een overweldigende rush: hier moet je wakker en scherp zijn, anders verlies je het. (Wat precies? Zelfs dát weet ik nog niet.) De prijzen zijn bizar laag; voor een kilootje wortelen, tomaten, sinaasappelen, aardappelen en ga zo maar door betaal je 10 pesos. 42 cent.

Terwijl ik alle indrukken in me opneem, verwonderd en gejaagd rondkijk en poog een fractie te begrijpen van alle bewegingen en energieën, doet Tania zaken. Ook dat gaat razendsnel: Tania bestelt, verkoopster vult het zakje, Tania houdt in de gaten dat het beste gepakt wordt en grijpt in waar nodig, er wordt gewogen, het geld gevraagd en binnen een halve minuut is de zaak beklonken. En zelfs dan is er ruimte voor een charmant onderonsje en een vriendelijke glimlach, terwijl ik duizelig tol op mijn benen en gevoelsmatig úren achterloop op het nu.

Als de verkoopster mij vervolgens alle groenten aanreikt om in de tassen te stoppen en ik als een opgejaagde bezwete bezetene reageer, verandert haar haarscherpe zakelijke blik plots. En verandert in dat van een bezorgde moeder. ,,Hallo. Gaat het?”


Wil je me helpen? Lees dan nog even door:

Allereerst: dank voor het lezen van bovenstaand verhaal. Die las je uiteraard gratis. Dat blijft ook zo. Maar een klein beetje sponsoring zou ik echt enorm waarderen! Daar heb ik twee eenvoudige mogelijkheden voor. Eentje die jou niets kost en eentje waar je een zelfgekozen donatie aan me overmaakt.

  • Via Yoors: als je hier klikt, krijg ik daar (een beetje) geld voor. Je ziet daar ditzelfde verhaal staan. Kost jou dus verder niets :-).
    Yoors is een gratis website waar schrijvers, fotografen, videomakers, cartoonisten etc. hun werk kunnen uploaden. Jouw bezoekje levert mij wat geld op, dus met een klikje ben ik al zeer blij!

  • Via donatie: dat kan hieronder:
Totaal: € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »