Z’n bumperkleven werd gezien

Op 28 december 2015 stond deze Kantonrechter in BN DeStem:

Z’n bumperkleven werd gezien

De 25-jarige Alan uit Breda maakte zich op 5 juli 2014 rond 22:00 schuldig aan langdurig bumperkleven. Dit gebeurde op de A27 bij Oosterhout, met een snelheid van 130 km/ u.

Wat Alan vooral raar vond, is dat hij een paar dagen later ineens op z’n mobiel gebeld werd door de politie. Er werd in dat telefoongesprek gevraagd naar een verklaring voor het bumperkleven. Alan gaf aan dat hij haast had en bekende ook gelijk het bumperkleven. “Raar telefoontje! Wat is dat? Ik ben niet aangehouden, ik ben niet geflitst, er zijn geen bewijzen en dan word ik ineens opgebeld. Sinds wanneer doet de politie dat? Dat telefoongesprek was maf, ik geloofde er ook geen zak van. Ze hebben m’n handtekening niet, het is volgens mij ook totaal niet rechtsgeldig”, oppert Alan.

De rechter moet Alan teleurstellen. “U werd gebeld door een brigadier van politie en uw verklaring is gewoon rechtsgeldig. Hij heeft uw rijgedrag die avond waargenomen en geheel volgens het boekje wordt uw verklaring gevraagd.” De rechter zet de situatie uiteen: een buitengewoon opsporingsambtenaar stelde vast dat Alan met 130 over de linkerbaan reed. Een auto voor Alan reed iets trager en was van plan naar de rechterbaan te gaan, getuige z’n knipperlicht. De auto bleef echter links rijden, waarop Alan lichtsignalen gaf aan de auto voor hem. Gedurende 500 meter reed Alan erg kort achter deze auto, er zat constant zo’n 5 meter tussen.

“Wat? Daar kan ik me niks van herinneren. Hoezo 500 meter? Hoezo 5 meter? Wat bedoelt u?”, snapt Alan niet geheel wat er gezeggd wordt. De officier van justitie probeert het nogmaals te verduidelijken, maar Alan raakt geërgerd. “Heeft u werk?”, vraagt de officier. “Hoezo moet u dat weten?”, reageert Alan vinnig. “Ik overweeg u een rijontzegging te geven, dus wil ik graag weten of u werkt en of u uw werk kunt bereiken met het openbaar vervoer, of dat u wellicht mee kunt rijden met collega’s”, verduidelijkt de officier van justitie. Alan werkt in Moerdijk en zonder eigen auto gaat hij z’n werk niet makkelijk bereiken.

De officier van justitie eist dan ook een voorwaardelijke rijontzegging van drie maanden en een geldboete van €700.-. “Dat is inderdaad een flinke straf, maar bumperkleven is dan ook echt een flinke overtreding. U moet eigenlijk ongeveer drie seconden afstand houden. Bij 130 km/ u is dat ongeveer twintig meter. Uw voorganger hoeft nu maar lichtjes te remmen, of u knalt er al op. Gebeuren erg veel ongelukken door.”

Alan is teleurgesteld. “Ik ben een keurige bestuurder, ik heb nog nooit een boete gehad. Ik vind dat u best naar mijn verleden mag kijken bij uw straf, dit is echt veel geld!”, verweert hij zich. De rechter is het hier niet mee eens. “We geven u een voorwaardelijke rijontzegging, terwijl we uw rijbewijs hiervoor gerust mogen innemen. Nee, deze eis is erg schappelijk en die volg ik ook.” Alan laat het er niet bij zitten. Hij overweegt in hoger beroep te gaan, mét advocaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »