Willems vriendin was ziek

Willems vriendin was ziek

De 27-jarige Willem uit Breda rijdt op 18 december 2016 met ruim 100 kilometer per uur over de zuidelijke rondweg van Breda. Daar geldt echter een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur; een fikse snelheidsovertreding. Willem reed zo hard omdat zijn vriendin zich niet lekker voelde en Willem vroeg zo snel mogelijk naar haar toe te komen. ,,Maar wat voor winst leverde die, nou ja, dollemansrit u dan precies op? Ofwel: wat was de meerwaarde van dit onverantwoorde rijgedrag?”, vraagt de officier van justitie zich af.

Ruim 50 kilometer te hard: Willem kreeg vrij snel na deze overtreding de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) opgelegd door het CBR. Een verplichte cursus á 1134 euro die hij uit eigen zak diende te betalen. Op de vraag wat voor tijdswinst Willem zou kunnen bepalen met dit soort snelheden, antwoordt hij: ,,Ik dacht op dat moment werkelijk helemaal niets.” Willem werkt in het weekend en volgt doordeweeks een opleiding; een auto naar zijn werk toe is erg gemakkelijk, maar is ook weer niet perse noodzakelijk. ,,Bovendien is het al uit met die vriendin, dus daar hoef ik niet meer heen te rijden”, klinkt het ietwat zuur.

Die zuidelijke rondweg: daar mag je inderdaad ‘slechts’ 50. ,,Waarom denkt u dat u hier niet zo hard mag rijden?”, vraagt de rechter. Willem denkt even na. ,,Pfoeh. Ik denk iets met milieu en iets met omwonenden?”, klinkt het vertwijfeld. Nee, de zuidelijke rondweg bevindt zich binnen een bebouwde kom, er ligt daar een vestiging van het Amphia Ziekenhuis, waardoor daar regelmatig ambulances rijden en de weg kent bovendien veel stoplichten.

Willem is zijn rijbewijs inmiddels al een maand kwijt geweest. ,,Maar dat was rond de kerstvakantie, dus toen had ik er gelukkig echt weinig last van.” Financieel gaat het leven hem momenteel moeizaam af, een zware boete zou dan ook uitermate pijnlijk zijn. Een werkstraf ziet hij wel zitten. ,,Daar dacht ik al over na. Ik draag graag sociaal wat bij aan de maatschappij, dus zoiets lijkt me ook nog een meerwaarde hebben”, legt hij zijn voorkeur uit. Willems strafblad is verder ‘vrij schoon’, vindt de officier van justitie. ,,Ik zou je een boete moeten geven van 766 euro en een rijontzegging van 33 dagen. Dat vervang ik door een werkstraf van 24 uur.” De rechter wil ook zijn EMG mee laten wegen in de strafmaat. ,,Dat heeft u toch ook al een aardige duit gekost, dus ik veroordeel u tot een werkstraf van 16 uur”, besluit hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »