Het was onrustig in de taxi van Aziz

Het was onrustig in de taxi van Aziz

De 64-jarige taxichauffeur Aziz uit Breda reed op 27 april 2015 met een snelheid van 102 kilometer per uur over de zuidelijke rondweg van Breda. De maximale snelheid hier is echter deels 50 en deels 70. Aziz neemt het de politie kwalijk dat ze op dat grensgebied hebben gecontroleerd.

Hij ontkent niet dat hij veel te hard gereden heeft. ,,Er zaten vijf mensen in mijn taxi en ze gedroegen zich erg onrustig. Er was wat ruzie, het dreigde zelfs te escaleren. Ze hadden allemaal flink wat gedronken en de dame naast me vroeg me in paniek zo snel mogelijk te stoppen, maar dat kon eigenlijk nergens. Ik wist dat er een benzinestation was iets verderop, dus daar ben ik snel heen gereden.” De politie gaat daar ook heen om Aziz te bekeuren om z’n hoge snelheid. Bovendien wordt ook direct z’n rijbewijs afgenomen, waardoor hij vier weken niet kan chauffeuren.

Aziz klust naast z’n reguliere baan als elektro-engineer bij als taxichauffeur. ,,Ze controleerden op het viaduct, de grens tussen de 50 kilometer per uur naar de 70. Ik vind dat een hele gekke plek, natuurlijk begin ik in die 50-zone al te versnellen naar de 70”, geeft Aziz aan. De officier van justitie wil eerst terugkomen op zijn eerste argument. ,,U zult hooguit twintig seconden gewonnen hebben door zo hard te rijden, dus uw absurde snelheid had echt geen enkele meerwaarde. U bent taxichauffeur, u kent de regels: waarom rijdt u dan zo roekeloos?” Aziz geeft aan een enorme druk gevoeld te hebben. ,,Maar u bent taxichauffeur, u kunt zich niet zo op laten jagen. U zult de regels toch echt moeten volgen.”

Aziz erkent dat wel, maar wil vanuit zijn expertise toch ingaan op de meetmethodiek van de politie. In gebrekkig Nederlands beargumenteert hij z’n zienswijze. Over wiskundige hoeken, over de locatie, over de apparatuur: in een fraaie technische monoloog trekt hij de gemeten 102 kilometer per uur in twijfel. De rechter en de officier van justitie horen het geduldig aan, maar hierin acht de rechter Aziz toch kansloos. ,,Het proces verbaal is leidend en hierin wordt uiterst specifiek de meetmethode beschreven. De meetapparatuur is tot in den treure getest, ik heb echt geen reden om daaraan te twijfelen. 102 kilometer per uur is gewoon veel te hard.” Normaliter staat hier een rijontzegging van twee maanden op en een boete van 700 euro op. Omdat Aziz z’n rijbewijs al vier weken kwijt is geweest, maakt de rechter hier 60 dagen voorwaardelijk van. Daarnaast moet Aziz een boete van 400 euro betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »