Warrige heterdaad is ook een heterdaad bij diefstal Hudson’s Bay

Nee, Shaylene (21) en Angel (20) waren op 13 december 2018 zeker niet bij de Hudson’s Bay in Breda. En hebben toen ook geen parfum gestolen.

Heel netjes heeft het Openbaar Ministerie niet gehandeld. Het duo werd ten onrechte aangehouden bij een vermeende winkeldiefstal, waarop ze herkend werden door een beveiliger. De NAW-gegevens die ten onrechte gevraagd werden, worden nu dus gebruikt.

Er zijn duidelijke camerabeelden. ,,Herkent u zichzelf?”, vraagt de rechter. Shaylene kan niet anders dan dat erkennen. Angel houdt vol: dit is zij niet.

De beelden tonen dat ze samen de winkel inlopen, wat praten bij de parfums en vervolgens allebei een doosje pakken. Het verdwijnt in hun tas en ze lopen rechtstreeks naar buiten. De alarmen gaan niet af. Shaylene: ,,Dat betekent dat ik niks had meegenomen.”

De advocaten vragen een schorsing om te overleggen; de rechter toont zich enthousiast en onder de indruk van de scherpe beelden.

Als ze terug zijn, vraagt de rechter nogmaals aan Angel: ,,Herkent u zichzelf al?” Nee, nog steeds niet. ,,U lijkt er extreem veel op, maar we gaan verder.”

De twee zijn bekenden van justitie, er lopen meer zaken. Angel is al veroordeeld. Shaylene nog niet en heeft dan ook nog geen strafblad. De twee zaten al drie dagen vast, maar zonder uitspraak.

Voor de officier van justitie is het wel helder: Angel en Shaylene zijn wel degelijk schuldig. Ze eist voor beien een taakstraf van 24 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Maar, verdedigt de advocaat: ze zijn gesnapt als gevolg van een onterechte aanhouding. Dat zij onterecht aangehouden zijn en er vervolgens gezocht is naar een andere reden: dat is wel een erg zware vormfout. ,,Als u hier niet in meegaat, dan vind ik een geldboete meer dan voldoende.” De advocaat vindt het ook niet bewezen dat de twee samenwerkten. Op de beelden is te zien dat ze ieder een doosje pakken; van samenwerking is geen sprake.

De officier is het ermee eens dat het ‘warrig’ gegaan is. Maar de winkeldiefstal zelf is wel een zuivere. Zo ziet de rechter het ook: de manier waarop Angel en Shaylene in handen van justitie zijn gekomen is niet gangbaar, maar het feit an sich is wel bewezen. Angel krijgt een geldboete van 150 euro. Shaylene mag een taakstraf gaan doen á 14 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »