Waarom moest Ryan zich legitimeren?

Waarom moest Ryan zich legitimeren?

De 56-jarige Ryan uit Tilburg weigerde op 15 januari van dit jaar zijn identiteitsbewijs te laten zien aan een boa die hierom vroeg. Maar: waarom moest hij deze laten zien? En waarom wilde hij hier niet aan meewerken?

,,Ik kwam thuis van een nachtdienst”, vertelde hij. ,,Ik parkeerde mijn auto ’s morgens vroeg en liep naar het appartement.” Ryan deelt deze met meerdere mensen, hij huurt er een kamer. Met de andere huurders worden diverse zaken gedeeld, zoals bijvoorbeeld een vuilnisbak. ,,En die moest die dag weer aan de straat gezet worden om geleegd te worden. Ik zag ‘m nog in de hal staan en reed hem gelijk naar de kant van de straat. Toen ben ik naar binnen gegaan en wilde gaan slapen. Ik was echt doodop.”

Aan het einde van zijn Latijn arriveert hij thuis. Er wordt plots hard op de deur gebonsd. En er wordt geschreeuwd: ,,Wie heeft die vuilnisbak buiten gezet?”, wordt er geroepen.

Ryan opent slaapdronken de deur. Een vreemde man maakt er stampij. ,,Ik gaf aan dat ik de vuilnisbak buitengezet had. Ik deed gelijk de deur weer dicht: ik wilde echt slapen”, geeft Ryan aan.

De rechter vindt dat apart. ,,Dus u deed de deur dicht, zonder door te vragen wat er precies aan de hand was?” Ryan vond het gesprek simpelweg wel klaar, vooral te wijten aan de toon van de man. ,,Toen de deur dicht was riep hij dat hij mijn identiteitsbewijs wilde zien. Die gaf ik niet, het was toch gewoon de dag dat die bak buiten moest staan? Waarom dan gelijk zo boos?”

De rechter snapt helemaal niets van het verhaal van Ryan en zoekt zijn toevlucht tot het proces verbaal. Ook deze verschaft hem geen duidelijkheid. Wat heeft Ryan precies gedaan, volgens de boa? Wat was de reden dat ze hem wilde aanspreken? Stond zijn vuilnisbak verkeerd?

Ryan heeft al een boete gehad van 95 euro, zonder dat hij precies weet dat er nu aan de hand was. ,,Een boa mag natuurlijk om uw identiteitsbewijs vragen, daar heeft u aan mee te werken”, wil de rechter wel gezegd hebben. Ryan had alleen geen idee dat hij met een boa van doen had: ,,Zij mogen ook hun identiteitsbewijs laten zien. Wie was dit? Dat werd me niet duidelijk.”

De officier van justitie wil de boete van 95 euro graag handhaven. Ryan dient zich te identificeren. Maar, zegt de rechter: de boa moet ook een redelijke grond hebben om naar het identiteitsbewijs te vragen. ,,In het proces verbaal staat iets over uw auto en iets over de vuilnisbak. Maar wat u precies misdaan heeft wordt mij ook niet duidelijk”, geeft hij aan. Ryan wordt dan ook vrijgesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »