Waarom komt haar zoon vaak te laat op school?

Waarom komt haar zoon vaak te laat op school?

De 33-jarige Zohra uit Breda zet haar kinderen dagelijks voor hun school af. Hoe komt het dan dat haar jongste zoontje Faisal zo vaak te laat in de les komt? Zohra geeft in eerste instantie de voorschoolse opvang de schuld.

Althans, dat was de stellige overtuiging van Zohra, toen ze hoorde van het te laat komen. ,,Ik kreeg ineens het bericht dat hij in hele korte tijd veertien keer  te laat was gekomen en dat vond ik echt heel gek: ik zet ze elke dag keurig netjes om 8:25 voor de school af.” De leerplichtambtenaar werd al ingeschakeld, maar Zohra kon zich gewoon niet voorstellen dat haar zoontje zo vaak te laat kwam en nam die dreiging dan ook niet al te serieus. ,,Het ging om minuten. Wel heb ik in overleg met mijn werkgever besloten een kwartier later te beginnen op m’n werk, zodat ik het nog strikter en beter in de gaten kan houden.” Zohra is namelijk nogal geschrokken dat dit een zaak is. ,,Natuurlijk begrijp ik het probleem, begrijp ik dat dit niet de bedoeling was.”

Maar hoe komt het dan toch dat Faisal altijd te laat is? Als hij op de voorschoolse opvang zit, lukt het ‘m wel tijdig in de les te verschijnen. ,,Daar zijn we inmiddels achter. Ik zet de twee broertjes Faisal en Nader voor de school af. Samen lopen ze netjes de school in, maar de lessen van Nader beginnen vijf minuten later. Faisal wacht dan ook altijd totdat Nader begint, voordat hij zelf -te laat- de klas binnenkomt.”

De oplossing dit te voorkomen hiervoor is eenvoudig. Zohra loopt met de broertjes mee en levert ze op tijd af in de klas. ,,Ik zette ze altijd gewoon op tijd af, dus vandaar dat ik dacht dat het wellicht aan de voorschoolse opvang lag. Je krijgt de kritiek dat de kinderen vaak te laat zijn, maar krijgt daar geen concrete data bij. Ik was ervan overtuigd dat de schuld niet bij mij lag, vandaar.”

Zohra hoort een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur tegen zich eisen, aangezien zowel de officier van justitie als de rechter haar vervolgacties goed kunnen waarderen.  ,,Dat is een relatief lage straf, maar straf verdient u uiteraard wel. Het is gewoon uw verantwoordelijkheid dat uw kinderen op tijd in de les aanwezig zijn”, verklaart de officier. ,,Ik ben opgelucht en dat zal Faisal ook zeker zijn”, glimlacht Zohra. ,,Hij voelde zich vreselijk schuldig toen ik vertelde dat ik voor de rechter moest komen door zijn toedoen. Hij vreesde vanmorgen paniekerig dat ik de gevangenis in moest en beseft nu heel goed dat hij gewoon op tijd in de les moet zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »