Wat was de 41-jarige Ali uit Lelystad op 18 mei 2017 van plan in Werkendam? Hij zit achterin een auto, twee vrouwen zitten voorin, de auto staat stil. De politie vindt het een verdachte situatie en besluit de auto te doorzoeken. Ze treffen ‘inbrekerswerktuig’ aan, schrijven ze in hun proces verbaal, waaronder vijf schroevendraaiers. De advocaat van Ali vindt het vaag. ,,Agent één vindt drie schroevendraaiers, de ander vier, in het proces verbaal wordt gewag gemaakt van vijf. Wat is het nou? En zijn die schroevendraaiers in beslag genomen? De foto’s die zijn toegevoegd zijn ook vaag. Wáár zijn ze gevonden; ze liggen op de achterbank, maar daar zijn ze niet gevonden toch?” En die foto met die befaamde IKEA-schroevendraaier vindt ze niet echt bewijs. Want valt die onder de noemer ‘inbrekerswerktuig’?
De politie heeft het vermoeden dat de vrouwen bezig waren om middels babbeltrucs toegang te verschaffen tot huizen, om daarna Ali zijn gang te laten gaan. Ali ontkent dit alles. De auto is niet van de drie; de rechtmatige eigenaar heeft verklaard dat hij volop bezig is met het vervangen van zekeringen en dat die schroevendraaiers niets met het drietal in de auto te maken hebben. Maar ja, Ali heeft al tal van inbrekersdelicten begaan, de officier van justitie vindt het daarom terecht dat de politie dat aan elkaar relateert. Maar heel overzichtelijk is het inderdaad niet, erkent hij. Maar toch, het ziet er volgens hem niet goed uit voor Ali en eist twee dagen cel. De advocaat van Ali protesteert: ze snapt dat het verdacht over kan komen, maar het kan allemaal niet bewezen worden.
Er is meer gevonden in de auto: handschoenen, sjaals, camouflagekleding. Maar het blijkt nergens uit dat Ali weet had van die spullen. Ze zijn gevonden achter de bestuurdersstoel, in het handschoenenkastje en vanuit die plekken door de politie samen op de achterbank gelegd. Maar ook de rechter dubt; het is niet hard te maken. Alles wijst erop, maar hij komt niet tot een 100%-bewezenverklaring. En dat betekent: vrijspraak.