‘Haar vriendinnetje mocht wél’

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 6 februari in BN DeStem

‘Haar vriendinnetje mocht wél’

De 53-jarige Jacques uit Kaatsheuvel vroeg een vakantie aan voor z’n 14-jarige dochter Kim. Zowel de school als de leerplichtambtenaar reageerden niet, ondanks herhaaldelijke pogingen.

Jacques ligt in een scheiding met de moeder van Kim. Zij is inmiddels terugverhuisd naar geboorteland Thailand en Jacques vindt het belangrijk dat hun dochter haar moeder kan blijven zien. ,,Vooral rond de Kerstperiode. Helaas kon ik mijn werk dit jaar niet dusdanig plannen dat deze vakantie precies in de kerstvakantie viel.” Jacques probeert vrij te krijgen via de school, die hem doorverwijst naar de leerplichtambtenaar van de gemeente Waalwijk. ,,Dat moest schriftelijk. Ik heb een brief gestuurd via de post en via de mail. Ik kreeg een automatische reactie dat ze met vakantie was.” Er staat een vervangend telefoonnummer bij, maar de persoon aan de telefoon heeft geen idee wat te doen.

Een vriendinnetje van Kim heeft wel toestemming gekregen om in diezelfde periode met haar ouders naar Thailand te gaan. Voor vakantie. ,,En Kim zou voor haar moeder gaan. Gelijke monniken, gelijke kappen toch?  Ik ging ervan uit dat het mocht; Kims reis was immers van groter belang.”

Het afgelopen jaar lukte het Jacques de vakantie wel in te plannen in de kerstvakantie, dus het verzuim zit ‘m alleen in jaargang ‘15/’16. ,,En nee, het was geen optie om Kims moeder naar Nederland te halen. We kunnen écht niet meer door een deur.” Kim en haar moeder hebben regelmatig contact via Facebook en Skype, maar dat is toch geen écht contact.

De officier van justitie vindt dat Jacques best iets pro-actiever had kunnen zijn. ,,U bent weer doorverwezen naar school. Toegegeven, het is kastje naar de muur, maar de school heeft niets meer van u gehoord.” In de basis zit Jacques dan ook fout: Kim heeft geen toestemming gekregen en dat is een flinke overtreding. ,,U heeft uw best gedaan, maar niet voldoende.” De rechter snapt dat het voor Jacques niet valt te rijmen dat het vriendinnetje wél toestemming kreeg. Immers, zij ging gewoon op vakantie, terwijl Kim haar jaarlijkse weerzien met haar moeder zou hebben.

,,Maar dan is het nóg zo dat u geen toestemming heeft gekregen.” Jacques krijgt een geheel voorwaardelijke boete van €400,-. ,,Ik heb echt niet het gevoel dat ik iets fout gedaan heb, of dat ik er te weinig voor gedaan heb”, reageert hij iets teleurgesteld. De rechter geeft Jacques nog wel mooie woorden mee: ,,Ik heb oprecht veel bewondering voor wat u doet voor uw dochter. Mijn complimenten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »