Vincent beging overtreding om gevaarlijke situaties te voorkomen

Vincent beging overtreding om gevaarlijke situaties te voorkomen

De 50-jarige Vincent uit Oosterhout rijdt tijdens de ochtendspits van 28 maart over de A58. Hij slaat af bij Gilze: een vrij lange éénbaansafrit, die pas laat tweebaans wordt: voor links- en voor rechtsaf. Hij weet uit ervaring dat het merendeel van de vrachtwagens linksaf zal gaan, hijzelf moet naar rechts. Het is druk die dag, de opstopping voor de stoplichten reikt tot de snelweg zelf. Hij ziet steeds meer vrachtwagens in zijn achteruitkijkspiegel en besluit een stukje vluchtstrook te smokkelen. Daar staat een flinke boete van 380 euro op. ,,Daarom ben ik hier. Dit was geen huftergedrag, ik wilde voorkomen dat er gevaarlijke situaties zouden voorkomen.”

Dat hier hoge boetes opstaan vindt ook Vincent meer dan terecht. Vluchtstroken zijn bedoeld voor hulpdiensten, dat ziet hij ook wel in. ,,Maar daar is verkeerstechnisch wat veranderd, het is er de laatste tijd zo enorm druk”, legt hij uit. ,,De strook zou daar echt langer gemaakt moeten worden en dat kán ook. Er gebeuren superveel ongelukken: je verwacht daar geen file. Mensen die de afrit moeten hebben, schieten er op het laatste moment tussen en dat gaat vaak maar net goed. En soms dus ook niet.”

Vincent heeft foto’s meegenomen van de situatie. De rechter kijkt ernaar, ook via Google Maps. ,,Ik reed hooguit 50 kilometer per uur, was ook niet gehaast of iets dergelijks. Ik wil alleen maar aangeven: ik deed dit om juist te anticiperen op het verkeer, om gevaarlijke situaties te voorkomen.”

De officier van justitie denkt daar anders over. ,,Het mag niet. Juist als je zoiets doet ontstaan er hachelijke situaties. Je mag daar niet rijden, dus verwachten mensen ook niet dat daar iemand rijdt.” Maar, voegt ze eraan toe: ,,Dat het geen hufteractie was, daar kan ik wel in meegaan. De redenatie is aannemelijk.” Ze wil daarom de boete op 380 euro houden, maar deze wel voor de helft voorwaardelijk. Vincent toont zich blij met de eis. ,,Het is een keuze die ik zelf maakte, ik werd nergens gedwongen. Ik probeerde gewoon mee te denken met de situatie.”

De rechter ziet niets in het voorwaardelijke deel van de boete. ,,Het mag niet, dus u verdient straf. Maar net als de officier van justitie vind ik dit geen hufteractie. Ik ga ervanuit dat u dit niet meer doet.” Vincent krijgt derhalve een boete van 190 euro.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven