Verveelde tiener achter het stuur

Onderstaande Kantonrechter verscheen eerder op 28 september 2015 in BN DeStem:

Verveelde tiener achter het stuur

De 19-jarige Roel* wilde op 19 december 2014 de rotonde aan de Erasmuslaan in Bergen op Zoom linksom nemen. Hij botste daarbij op een tegemoetkomende auto. Hij zegt in een slip geraakt te zijn.

Het regende die dag. Roel rijdt op de Erasmuslaan in Bergen op Zoom en ziet een rotonde naderen. Hij remt, maar z’n auto raakt al snel in een slip. Het middenstuk van de rotonde komt op ‘m af en in een fractie van een seconde besluit hij naar links te sturen. Een onlogische keuze, maar Roel is de macht over het stuur kwijt en moest toch iets van een actie ondernemen. Hij toucheert een tegenligger. Er is geen schade, maar toch komt de politie een kijkje nemen om de toedracht van deze botsing te reconstrueren.

Het verhaal van Roel blijkt niet al te logisch. De politie heeft geen remsporen ontdekt op Roels rijbaan, wat bij een slip toch normaal zou zijn. “Nou, het regende, dan zie je geen remsporen”, verdedigt Roel zich. “Ik ben pizzabezorger en als ik met de scooter rem, zie je ook nooit remsporen in de regen.” De rechter knikt en laat een rare stilte vallen. “De politie heeft uw verklaring opgenomen, die u hier nu vandaag ook vertelt. Maar de dienstdoende agent hoorde u iets later met een ander praten. Tegen die persoon zei u dat u zich verveelde achter het stuur en dat u wat opwinding zocht.”

Roel wil zich verdedigen en zoekt naar woorden. Zijn vader zit naast ‘m en wrijft met duim en wijsvinger in z’n ogen en maakt een ietwat gegeneerde indruk. “Dat is niet waar, dat heb ik écht nooit gezegd! Ik zat in een slip, dat is toch wat ik u vertel?” De rechter is niet overtuigd, maar laat dat facet nog even liggen. “Uw tegenligger gaf aan dat u in ieder geval te hard reed. Ik vrees dat ook met regen er wel degelijk sporen te zien zouden moeten zijn. Dat was niet het geval.”

De officier van justitie is niet van plan Roel te sparen. “Uw verhaal klopt niet. Er zijn meerdere getuigenverslagen en ja, ook in de regen zijn remsporen waarneembaar. Ik denk inderdaad dat u zich verveelde achter het stuur. En dat op 19-jarige leeftijd, waarbij u juist nog een hele nieuwe verkeersdeelnemer bent. U wilde gewoon stoer doen en besloot met hoge snelheid linksom de rotonde te nemen.  Ik neem die opmerking die u volgens de politie maakte heel serieus. Ik wil je rijbewijs daarom innemen voor de komende twee maanden en je een boete opleggen van 500 euro”, is ze streng. De rechter maakt van die rijontzegging een voorwaardelijke straf. Het geldbedrag moet wel betaald worden. Door het lage inkomen van Roel mag dat in vijf termijnen. Roel kijkt bedrukt en verslagen. Z’n vader zit wederom met z’n wijsvinger en z’n duim in z’n ogen.

*om de privacy van de hoofdpersoon te beschermen is dit een gefingeerde naam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »