Twee afzonderlijke snelheidsovertredingen

Twee afzonderlijke snelheidsovertredingen

De 35-jarige Marnix uit Zevenbergen mag zich bij de kantonrechter verantwoorden voor twee snelheidsovertredingen. Begaan op één dag, binnen een half uur. ,,Maar we moeten toch echt concluderen dat het twee afzonderlijke ritten waren”, vindt de rechter.

Het is 11 november 2014. De relatie van Marnix is niet lang hiervoor op de klippen gelopen en zijn ex zou graag haar huissleutel terug willen. Marnix besluit de sleutel in de pauze van zijn werk terug te brengen. Daar zit wel enige haast bij, want na de pauze volgt een teamoverleg waar hij wel bij verwacht wordt.

Hij spoedt zich naar Prinsenbeek, levert de sleutel bij zijn ex af en gaat net zo voortvarend terug naar Zevenbergen. In beide gevallen rijdt hij ruim 30 kilometer per uur te hard en in beide gevallen wordt hij daarvoor geflitst. ,,Ik bestrijd de feiten ook niet, het is ongetwijfeld de waarheid. Maar ik vind het onredelijk dat ik tweemaal dezelfde boete krijg. Ik bedoel: binnen een half uur, dat is toch wat flauw?”, stelt hij. Daar is de rechter het niet mee eens. Ja, stel: je rijdt consequent 100 op een weg waar je 80 mag en tijdens die rit zou je tweemaal geflitst hebben: dan zou Marnix een punt hebben. ,,Dat noemen we een voortgezette handeling, dat zien we doorgaans als één overtreding. Maar u bent van a naar b gegaan en vanuit b terug naar a. Op dezelfde weg, maar in tegengestelde richting: het zijn toch echt twee afzonderlijke ritten.”

Marnix reed iets harder dan 90, over een weg waar je maximaal 60 mag, buiten de bebouwde kom. ,,Normaliter mag je buiten de bebouwde kom 80, tenzij anders aangegeven”, legt de rechter uit. ,,Maar u moet zich realiseren dat het niet voor niets is dat daar een aangepaste maximale snelheid geldt. Daar zijn echt wel redenen voor.” Bovendien: ,,Wat zou het u aan tijd gescheeld hebben, als u zich wel aan de regels had gehouden? Enkele minuten, hooguit?”

Zowel de rechter als de officier van justitie zien weinig in de argumentatie van Marnix en zien dit wel degelijk als twee aparte ritten, die feitelijk dan ook een boete van €330,- per feit  opleveren. ,,Ik vind wel dat deze zaak veel te lang is blijven liggen; bijna drie jaar. Ik wil daarom die boete ietwat verlagen”, besluit de officier van justitie. Marnix ontvangt een boete van tweemaal €300,-, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij dient dus €300,- te betalen. ,,Was u trouwens nog op tijd voor het teamoverleg”, wil de rechter toch nog weten. ,,Ruim”, erkent Marnix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »