Tom knutselt graag met zijn auto maar stond plots op de openbare weg
De 19-jarige Tom uit Tilburg is automonteur van beroep. Met vrienden of familie schept hij er plezier in om soms iets raars of bijzonders in de auto te bouwen. Dat is niet voor de openbare weg bedoeld, maar gewoon voor de show. Om elkaar een kunde te kunnen laten zien. Op 11 maart van dit jaar vergat hij zo’n toevoeging echter uit te schakelen, toen hij al wel op de openbare weg reed.
Tom had wat LED-lampjes in zijn auto gebouwd, die vliegensvlug flitsten. Deze waren nog blauw van kleur ook, wat de indruk zou kunnen wekken dat Tom met zwaailichten reed. Dit soort ‘nepsignalen’ zijn niet toegestaan: Tom krijgt een boete van 140 euro. Hij gaat in verzet.
Allereerst is Tom gezien op enigszins ingewikkeld gebied: in Baarle-Nassau. Vast staat is dat hij in België werd aangehouden door de Nederlandse politie. Geen onbelangrijke vraag: heeft Tom de wet ook in Nederland overtreden? Wat vaststaat: de politie stond op Nederlands grondgebied, bij woonwinkel Goossens. Zij stellen Tom gezien te hebben in het centrum van Baarle-Nassau en dat is onmiskenbaar Nederland. Tom ontkent dat die lichtjes daar aangestaan hebben. ,,Wij reden weg van Don Quichot (een horecagelegenheid op de grens, aan de Belgische zijde, red.) en toen zag ik in de ramen de weerkaatsing van de lichten. Toen heb ik deze gelijk uitgezet. Ik heb hooguit twintig meter met de lichtjes aan gereden”, legt hij uit.
De rechter kijkt inmiddels naar de situatie via Google Maps. ,,U zegt dat u de auto moest omdraaien. Zo te zien kan het dan niet anders dan dat je dan de Nederlandse grens passeerde, die loopt namelijk op de stoep; de weg is Nederlands.”
De LED-verlichting in de auto is inmiddels stuk en ligt in de vuilnisbak, het was een leukigheidje voor één avond. ,,En het was overigens turquoise, absoluut niet blauw”, wil Tom toch nog gezegd hebben. ,,Dat maakt niet zoveel uit, het mag simpelweg in het geheel niet”, weet de rechter.
Of zoiets in België wel toegestaan is, weet hij overigens niet. Voor de zaak ook geen relevante vraag. ,,Maar in het grensgebied weet de politie dat het proces verbaal heel gedetailleerd moet zijn en dat de pleegplaats echt heel duidelijk moet zijn. En dat is nu ook het geval”, legt hij uit. In dat proces verbaal wordt klip en kaar helder gemaakt dat Tom ook op Nederlands grondgebied gezien is door de politie. De officier van justitie vindt dan ook dat de boete van 140 euro gehandhaafd moet blijven. Daar is de rechter het mee eens.