Te snel met veel consequenties

Te snel met veel consequenties

De 20-jarige Tom uit Drimmelen rijdt op 8 september 2016 in Oosterhout liefst 123 kilometer per uur, op een weg waar een maximum snelheid geldt van 70 kilometer per uur. ,,Deze stomme uitglijder heeft me inmiddels al heel veel ellende bezorgd op mijn werk”, sombert hij.

Want van een uitglijder kun je in dit geval gerust spreken. Tom reed liefst 53 kilometer per uur te snel en dat is voldoende reden voor justitie om zijn rijbewijs in ieder geval tijdelijk af te nemen. Hij is deze inmiddels al tien dagen kwijt geweest, want het rijbewijs werd bij de staande houding al ingenomen. Het zorgde voor nogal wat irritatie binnen het bedrijf waar hij werkt. ,,Ik moet elke dag meerdere klanten bezoeken en hen ter plekke helpen met een probleem. Een rijbewijs is dus echt een vereiste voor het werk dat ik doe. Ik heb iedereen gedurende die tien dagen vooral in de weg gelopen. Je voelt aan alles dat je echt volstrekt nutteloos bent, geen meerwaarde kunt zijn en dat je collega’s dat ook echt vervelend vinden.”

Een echte reden had Tom niet voor deze flinke snelheidsovertreding. ,,Ik had simpelweg flinke haast, ik liep flink achter op schema. Ik realiseerde me echt wel dat ik veel te hard reed, maar schrok ook van de vastgestelde snelheid. Het is ook de allereerste keer dat ik überhaupt een boete heb gekregen, ik hoop oprecht dat dat meeweegt”, vertelt hij. Tom trekt het boetekleed uitgebreid aan en betuigt meermaals enorme spijt te hebben van het incident. ,,Alsof ik dat schema goed maak door harder te rijden. Ik weet ook wel dat dat onzin is. Ik ben echt enorm stom geweest en kan alleen maar duizendmaal sorry zeggen.”

Dat Tom zijn rijbewijs hoog nodig heeft voor zijn werk staat dan ook voor zowel de officier van justitie als de rechter buiten kijf. Eerstgenoemde  eist dan ook 760 euro boete, geheel in overeenstemming met de wettelijke bepaling. De rijontzegging van twee maanden maakt hij geheel voorwaardelijk, zodat Tom niet verder in de problemen komt. ,,Een boete is een straf die enkel u raakt, een rijontzegging brengt ook uw werkgever in de problemen. En wat u zegt, u bent first offender, dus daar zal ik u sparen.” Tom is dan ook een gewaarschuwd mens, maar de rechter twijfelt of deze voorwaardelijke rijontzegging een goed idee is. Hij laat deze dan ook zitten, met als gevolg dat de boete wel verhoogd moet worden. De uiteindelijke uitkomst van deze zaak is dan ook dat Tom 950 euro moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »