Snelheidsovertreding met desastreuze gevolgen
De 29-jarige Pieter uit Vlijmen rijdt op 26 maart 2015 rond half 2 ’s middags veel te hard door Wijk en Aalburg. Hij gaat met een snelheid van 157 km/u over een weg buiten de bebouwde kom, dus hier mag je maximaal 80. Deze flinke snelheidsovertreding heeft inmiddels al desastreuze gevolgen gehad voor Pieter.
De eerste vraag die de rechter doorgaans stelt is: waarom? Waarom rijd je zó hard op zo’n weg? “Ik heb er echt geen goede reden voor, vrees ik. Het lag een lang, recht stuk voor me. Ik besloot het gaspedaal in te drukken, ik denk dat ik gewoon even wilde testen hoe hard ik kon gaan. Ontzettend stom”, geeft Pieter eerlijk toe. Hij zit er nog altijd ietwat beduusd bij. Hopelijk is deze rechtszaak het laatste hoofdstuk van een drama dat hij al achter de rug heeft, als gevolg van die ene minuut roekeloosheid. Pieter raakte immers al voor vier maanden zijn rijbewijs kwijt, wat gebruikelijk is bij een snelheid van meer dan 30 km/u te hard.
De consequenties voor deze invordering zijn voor Pieter immens. “Ik had een eigen autopoetsbedrijf. Dat liep ook vrij goed, maar ik moest daarvoor veel rondrijden, want het poetsen deed ik op bestelling. Mijn rijbewijs was dan ook eigenlijk onmisbaar: al vrij snel raakte ik klanten kwijt en het duurde dan ook niet lang voordat ik in de problemen kwam. Sterker, de bodem werd al heel snel bereikt, dus ik ging failliet. Nu zit ik dus al een tijdje thuis, werkloos en werkzoekende en sla ik mezelf nog steeds dagelijks voor m’n kop om deze stommiteit.”
Pieter heeft inmiddels haast geen geld meer, wat ook het gevolg is van die ene snelheidstest. Hij heeft echter wel een volledig blanco geschiedenis als het om snelheidsovertredingen gaat. “Ik denk dat we in dit geval dan ook niet kunnen overgaan op een hoge geldboete, die hier echt nog wel voor staat”, overlegt de rechter met de officier van justitie. Dat lijkt haar ook niet, maar voor de vorm noemt ze de straffen die hier normaliter voor staan: strikt volgens de regels zou ze een geldboete van €1300,- moeten eisen. “Maar de gevolgen voor Pieter zijn natuurlijk al flink desastreus geweest, het is niet niks wat ik hier zo hoor. Hij is al duidelijk keihard gestraft voor z’n dollemansritje.”
Maar omdat Pieter toch een flinke overtreding begaan heeft, dient er simpelweg een straf te volgen. “Want ja, het is natuurlijk niet zomaar een overtredinkje die je begaan hebt. Ik denk dat een werkstraf van 50 uur een passende straf is.” Pieter knikt, nog 50 uur werken en dan is dit achter de rug, dan kan hij weer vooruit kijken. De rechter is het eens met de geëiste straf en gaat er dan ook in mee.