Rood kruis was door viaduct niet zichtbaar

,,Ik ben eigenlijk wel aangenaam verrast dat ik hier mocht komen”, grijnst de 68-jarige Henk uit Middelburg. Een boete voor een verkeersovertreding is nieuw voor hem, een gang naar de rechtbank al helemaal.

Hij reed op 7 januari 2019 van zijn dochter in Prinsenbeek, terug naar zijn woonplaats. Vanuit Prinsenbeek rijdt hij richting de A16, waar hij op de rechterrijstrook blijft rijden om op die manier even later de A58 op te gaan. Het eerste dat hij op de A16 ziet, is een viaduct. Hier loopt de Valdijk overheen. Pas onder het viaduct ziet hij een rood kruis boven zijn weghelft: hij moest zo snel mogelijk uitwijken en invoegen om op een andere baan te komen. ,,Het was ook nog eens behoorlijk druk, dus het lukte me niet zomaar. Al gauw passeerde ik dat rode kruis. Toen het wel kon, ben ik alsnog gewisseld.”

Volgens de politie heeft hij echt te langzaam van baan gewisseld. ,,Wat had ik dan moeten doen? Had ik moeten afremmen? Harder moeten rijden? Wat was mijn alternatief?”, vraagt hij zich nu nog steeds af.  Hij ontvangt in ieder geval een bekeuring thuis.

Hij heeft verzet aangetekend. Vindt het niet terecht. ,,Want je ziet dat rode kruis pas ná het viaduct. Dat is een paar honderd meter, een kwestie van secondes. Het lukte me gewoon niet eerder in te voegen. Ik snap ook wel dat ik fout zit, maar ik wist en weet gewoon niet wat ik in deze situatie moest doen. Als ik nu twee of drie rode kruizen gemist had, dan was het een ander verhaal en was ik echt fout geweest.”

De officier van justitie heeft slecht nieuws voor Henk: volgens de politie reed hij nog liefst zeshonderd meter na het rode kruis over de afgesloten baan. Henk schrikt ervan. De officier legt uit wat de redenen zijn van een rood kruis: een ongeval, hulpverleners of wellicht wel werkzaamheden. In alle gevallen: gevaarlijk en dus niet rijden.

,,Dus moet je je snelheid maar wat matigen of wat harder, je moet daar écht invoegen”, is hij streng. Hij vraagt 240 euro boete, waarvan 100 euro voorwaardelijk. De rechter gaat hierin mee. ,,Ik moet het respecteren”, verzucht Henk. ,,Ik vind het zo vreemd. Je ziet het rode kruis daar zo laat, dus ik kan het me ook niet echt kwalijk nemen. Nou ja, goed, ik weet het niet. Ik ben weer een ervaring rijker, zullen we maar zeggen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »