Richards grote trots: zijn scooter

Veel geld heeft de 19-jarige Richard uit Zundert nooit gehad. Hij komt van diep. Was al even dakloos en nu probeert hij op te klauteren. Trots schaft hij een scooter aan van moeizaam verdiend geld. Kosten: 1800 euro. Hij rijdt er mee rond, maar zonder rijbewijs. De boetes stapelen zich op en dan komt de kantonrechter om de hoek kijken. De scooter is inmiddels al van hem afgenomen door justitie.

Voor aanvang zorgt hij voor consternatie. Hij acht zijn zaak bij voorbaat kansloos en gebruikt krachttermen tegenover zijn advocaat, waarop de politie besluit zijn zaak bij te wonen.

Ter zitting kaart zijn advocaat aan dat deze scooter een heet hangijzer is. ,,Maar deze is echt weg, verkocht”, is de officier van justitie helder. ,,Mocht u gelijk krijgen, dan zou daar een financiële genoegdoening tegenover staan ter waarde van de scooter. En dat is hooguit 275 euro.”

Maar ja, de feiten liggen er. En dus wordt er 16 uur taakstraf geëist door de officier. ,,Richard komt van heel diep”, legt de advocaat uit. ,,Hij moet een kans krijgen. De inbeslagneming van zijn scooter heeft hem tot in het diepste van zijn ziel geraakt.”

Richard krijgt zeer regelmatig controles. ,,Het voelt soms als burgertje pesten, waarmee ik niet wil zeggen dat hij een engel is”, vervolgt de advocaat. Het liefste ziet hij een volledig voorwaardelijke geldboete en dat hij de scooter terugkrijgt om deze te gelde te maken. Want het water staat Richard tot aan de lippen. Maar nee, de scooter is er simpelweg niet meer. ,,Er was téveel recidive met het voertuig, daar zit echt nul beweegruimte”, legt de rechter uit.

Richard weet dat hij zijn leven nog meer moet beteren. Zijn advocaat vindt dat hij daarbij geholpen moet worden. Richard zelf houdt zich in. Zijn frustraties zijn vooraf al geuit tegenover zijn advocaat, op deze plek weet hij dat hij niets zal winnen. De rechter wil meegaan en legt Richard een voorwaardelijke taakstraf van 16 uur op. ,,Maar als u nu weer de fout ingaat, dan hangt u”, benadrukt de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »