Recidivist Ko: ‘Ik sta niet boven de wet’

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 22 augustus 2016 in BN DeStem

Recidivist Ko: ‘Ik sta niet boven de wet’

De 34-jarige Ko uit Roosendaal rijdt op 7 december 2014 rond 12 uur middernacht zonder rijbewijs door zijn woonplaats. Het zijn dit soort overtredingen die Ko wel heel regelmatig begaat. Ko is recidivist, maar ditmaal belooft hij echt beterschap. “Ik ben er al heel m’n leven van overtuigd dat ik boven de wet sta. Dat is dus niet zo.”

Het strafblad van Ko staat er vol mee. Diverse verkeersovertredingen, zwartrijden en diverse kleine overtredingen. En daaropvolgende boetes, taakstraffen, tot zelfs gevangenisstraffen van enkele weken. Allen hebben ze niet geholpen om Ko op het rechte pad te houden. “Ik dacht altijd dat ik boven de wet stond. Dat ik er wel mee zou wegkomen. Dat is niet zo, ik word keer op keer gepakt. Je kunt dus stellen dat ik hardleers ben geweest”, vertelt Ko.

Ko reed die nacht zonder rijbewijs rond, maar inmiddels is hij wel in het bezit van de vereiste papieren. “Ik heb onlangs een bedrijfsongeval gehad. Ik zit in de ziektewet, financieel gaat het daardoor wat matig. Het heeft me wel de tijd gegeven om na te denken. Mijn situatie is nu in z’n geheel anders”, geeft hij aan. Ko beseft dat hij op de blaren moet zitten en zeker niet wegkomt met slechts een waarschuwing. “Ik hoop dat u me geen boete geeft, die kan ik nu echt niet betalen.” Een taakstraf lijkt Ko een prima alternatief, maar: “Wel op een later moment, momenteel kan ik zo fysiek zo weinig.”

Niet alleen het bedrijfsongeval heeft Ko doen laten nadenken, ook het feit dat hij een kersverse vader is heeft ‘m tot inkeer gebracht.  “Ik moet me gewoon gedragen, niet doen alsof ik boven die wet sta. Normaal doen. Ik heb een vrouwtje, ik heb een kindje, klaar. En ik heb nu een auto en rijbewijs, alles is nu perfect op orde.”

De officier van justitie kijkt haast onbewogen naar Ko. “U was wel extreem hardleers. Uw strafblad is echt ongelofelijk en nog ongelofelijker is dat u er zo vaak genadig van afgekomen bent”, klinkt het dreigend. “Ik zou hier drie weken gevangenis voor kunnen eisen”, gaat ze verder. “Er is geen ruimte voor een boete, geeft u aan, dus ik pleit in dit geval toch voor een flinke taakstraf. Die gevangenisstraf hangt u echter ook boven het hoofd. Een taakstraf van 40 uur, wat mij betreft.”

Ko heeft duidelijk ervaring met de kantonrechter. Rustig dient hij de officier van repliek. “Ik vind dit een kromme eis. In Dordrecht kreeg ik voor ditzelfde een voorwaardelijke straf. Die straf is al geëindigd, logischer zou zijn als ik dat dan weer zou krijgen, toch?” Nou nee, zegt de rechter. “Die zaak kwam uit 2012 en was toen al wat ouder. Daar zal de rechter rekening mee gehouden hebben. Het staat ook los van elkaar. Ik ga deels mee met de eis van de officier van justitie: 25 uur taakstraf. Omdat ik ervan uit ga dat u uw leven inderdaad gebeterd hebt. U staat niet boven de wet, kan ik u verzekeren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven