Paul is verrast door boete, maar deze blijkt juist te laag

Op 19 januari 2018 rijdt de 20-jarige Paul uit Halsteren over de A4, nabij Steenbergen. Hij rijdt hier niet erg volgens de regels: zonder dat het nodig is rijdt hij zo’n achthonderd meter op de linker weghelft, terwijl het rechts leeg is. Hij wisselt vervolgens vijfmaal van rijbaan, zonder zijn richtingaanwijzer te gebruiken. Hij snijdt een vrachtauto af en een tijdje tikte hij de 150 kilometer per uur aan; je mag hier maximaal 120 kilometer per uur. Ofwel: alles bij elkaar bracht hij het verkeer in gevaar. Hij ontvangt voor deze manoeuvres een boete van 250 euro. Daar gaat hij tegen in verzet.

,,Ik werd toen staande gehouden door mensen van de douane. Ze vertelden me wat ik allemaal verkeerd gedaan had, spraken me aan op dat rijgedrag. Ze hadden natuurlijk helemaal gelijk en toen gaven ze aan dat ik geen boete zou krijgen. Ze wilden me vooral een waarschuwing geven”, legt hij uit. Hij schrikt op zitting van die 150 kilometer per uur: ,,Dat is toen in ieder geval nooit ter sprake gekomen.”

Kortom: Paul is verrast dat hij een boete gekregen heeft. Hij was die dag op weg naar zijn werk. Paul woont nog bij zijn ouders en rijdt hier iedere dag. ,,Het is gewoon raar dat je gewaarschuwd wordt en dat er echt gewoon gezegd wordt dat je niet hoeft te vrezen voor een boete. En dan alsnog zo’n hoge boete, daarom wilde ik me verzetten”, legt hij uit.

De officier van justitie kijkt met verbazing naar de opsomming aan verkeersovertredingen. ,,Bij een rechtszaak kijken we opnieuw naar het feit”, begint hij voorzichtig. ,,Als ik kijk naar deze verkeersovertredingen, vind ik 250 euro een erg laag bedrag.” De officier eist dan ook een geldboete van 500 euro; een verdubbeling. ,,Want echt: volgens dit proces verbaal heb je je vreselijk misdragen.  Je bekent hier ook wat je allemaal gedaan hebt, maar wil puur onder die boete uit komen.”

De rechter kijkt naar Paul, die de eis verbouwereerd en sprakeloos aanhoort. ,,Dat had je denk ik niet zien aankomen. Ik ben het wel erg eens hoor, met de officier. Sterker, normaal zou je ruim over de duizend euro heen schieten, dus je wordt hier nog gespaard.” De rechter toont zich echter coulant. Hij legt een boete van 500 euro op, waarvan de helft voorwaardelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »