Overvolle afrit: dan moet je de volgende maar pakken

De 25-jarige Fay wilde op 3 oktober 2018 vanaf de A16 afslaan naar haar woonplaats Prinsenbeek. Het is half 6 ’s avonds, spitstijd en wel meer mensen willen deze afslag nemen. Er ontstaat wat filevorming voor het stoplicht bij de Backer en Ruebweg en die file loopt tot de snelweg. Diverse bestuurders kiezen voor een plekje op de vluchtstrook, om de A16 zelf te ontzien. Fay sluit hier achteraan en begaat daarmee een fikse verkeersovertreding Ze ontvangt een boete van 380 euro.

,,Iedereen ging erin staan. Voor mij, achter mij. Als ik door zou rijden, zou ik flink moeten afremmen op de snelweg; dat durfde ik niet goed. Het was druk en onoverzichtelijk, dit leek me de meest veilige optie; gewoon meegaan met de rest. Het is een splitsecond, ik moest snel beslissen en besloot erbij te gaan staan”, legt ze uit. De rechter geeft al snel aan dat zij niet de enige is met een boete: iedereen die daar stond ontving een prent.

Fay ziet het tafereel vaker gebeuren, als ze op de voetgangersbrug loopt. Het is misschien wel dagelijkse kost rond dit tijdstip. Ze weet nog altijd niet goed wat ze een volgende keer anders zou kunnen doen, daar denkt ze al een tijdje over na. ,,Momenteel rijd ik ook een stuk minder met de auto, ik heb een baan gevonden die beter met de trein bereikbaar is, dus kom ik nu ook niet meer in deze situatie.” Wat haar steekt is dat deze boete zo hoog is. En dat het onder ‘huftergedrag’ valt. ,,Zo voel ik dat niet, ik deed juist wat ik dacht dat het beste was.”

De officier van justitie begrijpt dat het geen ideale situatie is. ,,Ik vrees dat je in het vervolg dan maar een afslag later moet nemen. Dat is enorm vervelend, dat snap ik, maar wel de beste en meest veilige manier. Ik zie ook wel dat je geen hufter bent, maar ik wil die boete wel handhaven.” Dat wil zeggen: ze ontvangt inderdaad een boete van 380 euro, maar ze hoeft maar 190 euro te betalen. Het andere gedeelte is voorwaardelijk. ,,Je weet nu wat je in het vervolg zou moeten doen, dus ik verwacht nu ook betere keuzes”, voegt hij eraan toe. ,,Dat accepteer ik wel, ik heb het gewoon gedaan”, sombert Fay. De rechter gaat erin mee. ,,Het is zo’n verkeersovertreding die begrijpelijk is, maar het is gewoon niet goed.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven