Overvallen door buikkrampen

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 16 januari 2017 in BN DeStem:

Overvallen door buikkrampen

De 28-jarige Bouchra uit Zevenbergen reed op 14 februari 2014 met een snelheid van 114 kilometer per uur over een weg nabij Hooge Zwaluwe. Op deze weg geldt echter een maximumsnelheid van 80. Ze besluit een verzet in te dienen: pas na zes maanden kwam er een boete binnen, is dat niet wat laat?

Vooropgesteld: Bouchra ontkent de snelheidsovertreding zeker niet. ,,Ik was op dat moment zwanger en kreeg tijdens het rijden plots buikpijn. Vreselijke krampen, het was geen pretje. Ik had nogal een lastige zwangerschap. Ik had door de pijn niet goed meer door hoe hard ik reed. Wilde eigenlijk gewoon zo snel mogelijk thuis zijn, denk ik.” Inmiddels is Bouchra bevallen van een gezond meisje. ,,Ik kreeg echt een half jaar later een boete binnen, dat vond ik nogal vreemd. Zoiets verjaart toch na verloop van tijd?  Daarom heb ik verzet ingediend.” Een half jaar is echter binnen de perken, stelt de Officier van Justitie. ,,Pas na drie jaar verjaart zo’n straf. Een half jaar is inderdaad wel vrij laat, maar niet té laat”, legt hij uit.

En, inhoudelijk: ,,Wat ik me wel afvraag: was u wel in staat om te rijden? Gezien uw uitleg lijkt me dat eigenlijk toch van niet. Als u crepeert van de pijn -zoals u het schetst-, bent u niet alleen een gevaar voor uzelf, maar zeker ook voor andere weggebruikers”, klinkt het streng. Daar kan Bouchra het achteraf alleen maar mee eens zijn, stamelt ze.

Momenteel verkeert ze in financieel zwaar weer. Zijzelf zit in de ziektewet, haar echtgenoot in de WW. ,,We gaan nogal door een moeilijke tijd nu. Daarom zijn we ook zo bang voor de boete die boven ons hoofd hangt.” Daar houdt de officier van justitie rekening mee, maar Bouchra verdient alsnog een boete. Hij eist daarom een iets gematigde geldboete van €280,-, in plaats van de standaard €308,-. ,,Dat heeft ook te maken met het feit dat u een beginnend bestuurder bent. Dat weegt dan weer net wat zwaarder, daar kan ik niet aan voorbijgaan.”

Bouchra is teleurgesteld. ,,Ik weet gewoon niet zo goed wat ik hiervan moet vinden. Het is een hoog bedrag, maar het is ook de eerste keer dat ik een boete krijg. Ik dacht dat ik een punt had met het feit dat die boete pas zo laat binnen gekomen is, maar niet dus.” De rechter erkent dat de boete toch wel erg laat op de deurmat gevallen is. ,,Daarom zal ik het nog ietsjes verlagen. Ik leg u een boete op van €225,- op. U was klaarblijkelijk niet in staat te rijden, daar moet ik gewoon wel streng in zijn.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »