Onverzekerd rijden

“U bent op zaterdag 2 november 2013 rond half vijf ’s nachts aangehouden op de A27 bij Nieuwendijk. De auto waarin u reed bleek bij de controle niet verzekerd. Wat bleek, u rijdt vaker rond in een onverzekerde auto?”, houdt de rechter Bulca voor.

“Ik heb de auto van mijn buren geleend. Zij rijden er ook altijd zo in rond, dus snap het probleem eigenlijk niet zo”, reageert de man laconiek. “Nou ja, het probleem is dat dit niet de eerste keer is dat u bent aangehouden in een onverzekerde auto. U weet dus inmiddels dat dit gewoon niet mag. Juridisch is het zo dat ú verantwoordelijk bent in wat voor auto u rijdt”, legt de rechter uit.

De officier van justitie haakt erop in: “U moet het zo zien. Als u met deze auto een ongeluk veroorzaakt, is dat een groot probleem. Stel, er vallen slachtoffers. Dat kan vele duizenden euro’s schade opleveren. Wie gaat dat betalen?”

De heer Bulca valt even stil. “Ik heb al een tijdje geen auto meer, maar ik heb wel m’n rijbewijs nodig. Ik kan haast niet lopen, ik heb suikerziekte”, vertelt de man gelaten. “Dan lijkt het me toch ook niet verstandig om te gaan rijden?”, verwondert de rechter zich. “Binnenkort word ik geopereerd. Hopelijk haalt dat iets uit.”

De officier van justitie vindt het helder: “Het is een flinke overtreding en u hebt ‘m vaker begaan. Een rijontzegging van twee jaar en een boete van €600,- lijkt me een gepaste straf.”

De man breekt direct en begint met een stemverheffing te praten. “Waarom! Jullie willen mij in het diepe gooien! Ik word gék zo! Ik zit diep in de shit, psychisch gaat het ook shit. Ik wil scheiden van m’n vrouw, ik heb problemen met de hele familie en nu wéér zo’n hoge boete? Wat willen jullie nou?”, huilt de man haast.

“Waarom blijft u dan in een onverzekerde auto rijden?”, vraagt de rechter zich af. “Omdat ik geen 40 kilometer wil en kan lopen en daar wél moet zijn!”, legt de man uit. “Maar u weet dat u dan toch een overtreding begaat? Dan veroorzaakt u toch zélf de boete?”, blijft de rechter rustig. “Ik heb al genoeg boetes gehad voor dit. Hou ermee op! Zoveel boetes voor één ding gaat te ver! U ruïneert me!”, foetert Bulca.

“Ik beloof u. Echt, ik beloof u, dit was stom van me. Ik zal het nooit meer doen!”, voegt hij er smekend aan toe. “U heeft nu diverse keren in dezelfde auto gereden en diverse malen aangehouden. Voor elke keer dat u de overtreding maakt, betaalt u een boete. Ik zal u dit keer geen boete geven, maar een werkstraf van 40 uur. En een advies: vanaf nu rijdt u alleen nog maar in verzekerde auto’s. Wij pesten u niet, u bent verantwoordelijk voor uw eigen daden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »