Onno klimt in een molen

Onno klimt in een molen

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 19 september 2016 in BN DeStem:

Het is 5 april 2015, 01:50. Muziekfestival Paaspop in Den Hout is al even afgelopen, maar het is nog altijd druk op straat. De beroemde molen De Hoop in het dorp staat op dat moment in de steigers en het lijkt de 33-jarige Onno uit Oosterhout een goed plan om hier eens in te klimmen. “Ik redeneerde: dat moet een mooi uitzicht zijn en dus mooie foto’s op kunnen leveren.”

Onno staat terecht voor ‘dronkenschap’ en voor het ‘verstoren van de openbare orde’. “Ik kom uit Oosterhout en kom niet dagelijks in Den Hout, maar die molen vind ik prachtig. Natuurlijk, als ik niet gedronken had, had ik zo’n actie niet gedaan. Maar het was wel een mooie belevenis.” Dag één van het traditionele tweedaagse muziekfestival Paaspop in Den Hout is inmiddels afgelopen, maar er is nog volop volk op straat. “Ik en nog een andere jongen wilden het hoogste punt bereiken van de molen, met die steigers was dat al een stukje eenvoudiger. Kijk, ik ontken hier echt niets, het is allemaal gebeurd. Ik vond de boete die ik ervoor kreeg alleen nogal hoog.”

Die bedroeg €370,-, maar dat had nog een tweede reden, geeft de officier van justitie aan. “Het kostte de agenten nogal moeite u naar beneden te krijgen. U negeerde hun aanwijzingen. Het proces verbaal is bijzonder uitgebreid en gedetailleerd, ik maak me daar wel een beetje kwaad om. Waarom kwam u niet gewoon naar beneden toen ze daarom vroegen?” Onno is even stil en krabt schuldbewust aan z’n kruin. “Dat is een goede vraag, dat had ik achteraf natuurlijk gewoon moeten doen. Ik heb daar in de tussentijd uiteraard over nagedacht, maar was geen goede reden dat ik niet naar beneden ben gegaan”, geeft hij schoorvoetend toe.

De politie krijgt de twee uiteindelijk met enige moeite alsnog naar beneden, tot enige onvrede van de overige feestvierders. De dienstdoende agent wordt belemmerd in z’n werk en zelfs vastgepakt. “Dat is toch te wijten aan uw baldadige gedrag”, vindt de officier van justitie. Zij pleit dan ook van handhaving van die boete, want: “Als de politie u vraagt naar beneden te komen, dan behoort u dat te doen. Dat had alle escalatie voorkomen. Als u direct naar beneden was gekomen, had ik waarschijnlijk echt wel coulant gereageerd. Maar daar eindigt het niet, dus die €370,- vind ik terecht.” Onno kan het hier wel mee eens zijn, maar er was iets dat hem bevreemde in het vervolg in deze zaak. “Die andere jongen wilde het proces verbaal inzien. Wat heeft de politie precies opgeschreven? Herkent hij zich hierin? Ik vond het heel raar dat hij in dat proces verbaal al mijn persoonlijke gegevens aantrof. Dat lijkt me toch niet de bedoeling?”

De rechter en de officier van justitie kijken elkaar een moment aan. “Dat is inderdaad niet de bedoeling, ik kan hier alleen maar onze welgemeende excuses voor aanbieden”, is de officier schuldbewust. De rechter volgt de officier van justitie wel en legt Onno een geldboete op van driemaal €120,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »