Oleg ziet er ‘verschrikkelijk’ uit

,,Als ik dit zo mag zeggen: u ziet er verschrikkelijk uit.” De rechter kijkt naar de Litouwse Oleg. 31 jaar is hij pas, maar zwaar verslaafd aan heroïne en dat heeft zijn totale voorkomen enorm aangetast. Hij is afwezig. Ziet lijkbleek. Is graatmager. Hij heeft meerdere diefstallen op zijn naam en werd bovendien gesignaleerd in het winkelcentrum, waar hij een verbod voor had. Hij erkent het, hoewel dat laatste niet helemaal duidelijk was. ,,Ik dacht dat ik niet in de Albert Heyn mocht komen. Dat het gold voor het hele winkelcentrum wist ik niet”, legt hij uit via een tolk.

Oleg is dus zwaar verslaafd. Hij werkt via een uitzendbureau en heeft van hen ook woonruimte. Maar daar mag hij zichzelf niet inschrijven. Dat betekent ook dat hij zich niet kan verzekeren en dat zijn broodnodige medicijnen derhalve niet vergoed worden. Vandaar: de diefstallen. Oleg verdient immers maar 200 euro per maand.

De verslaving speelt nu drie jaar en is heftig. Sinds een jaar verblijft hij in Nederland, in de hoop op een beter leven. Dat gaat hem nog niet goed af: zijn hele leven is onzeker. De officier weet te vertellen dat hij nog maar drie dagen geleden weer betrapt is op een winkeldiefstal. Bovendien is hij onlangs ook uit de Albert Heyn gezet. Juist, de vestiging waarvan hij wél wist dat hij er niet mocht komen. Qua diefstallen gaat het om winkelwaardes van zo’n 400 euro. Hij hoort van de officier een gevangenisstraf van twee weken tegen zich eisen.

Olegs advocaat vreest dat het dan echt afgelopen is met Oleg. Immers: dan verliest hij zijn werk en dus ook zijn woning. De rechter dicteert voor de tolk van Oleg in heldere bewoordingen. ,,U zocht betere leefomstandigheden en kwam naar Nederland. Het is heel moeilijk te overleven in een land waar je de taal niet van kent. Wij communiceren in het Nederlands en u zult nog veel vaker struikelen over die taal. Wat doet u hier? Uw verslaving zorgt dat er zoveel functies in uw lichaam uitgeschakeld worden. Op deze wijze zult u nooit een stabiel leven gaan leiden.” Hij voelt er dan ook niets voor om Oleg te beschermen. ,,Omdat uw werk en woning mij geen reden geven dat zij een basis vormen voor een beter leven.” Oleg draait dan ook voor twee weken de gevangenis in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven