Nikolai stal in opdracht van Pool

,,Wat zijn uw toekomstplannen hier in Nederland?”, vraagt de rechter zich af, als hij de 34-jarige Nikolai al een tijdje heeft aangehoord. Op 29 januari 2019 stal de Slowaak van geboorte een aantal computerspellen bij de MediaMarkt. Hij maakte daarbij gebruik van een tas, die speciaal geprepareerd was opdat de alarmen niet af zouden gaan. Maar het wordt via camerabeelden opgemerkt en Nikolai wordt op heterdaad betrapt. Hij erkent voor de politierechter zowel de diefstal, als het gebruik van deze tas. ,,Een jongen die ik ken, een Pool, had mij tot deze daad bewogen. Ik ben zo stom geweest om het te doen”, legt hij uit via een tolk. Nikolai had op dat moment geen werk en dus ook geen geld. Deze Pool beloofde de spellen voor Nikolai te gelde maken en zo zou hij er ook wat aan verdienen. Bij zijn aanhouding wordt bovendien een geïmproviseerd mes in zijn broekzak aangetroffen. Een afgebroken lemmet. Waarom hij deze bij zich had weet hij niet. Het zat onbewust in zijn zak, denkt hij nu. 

Nikolai is hier in Nederland om te werken. Of in België, Duitsland. Momenteel verblijft hij op een boerderij in Bavel, puur om in de buurt van de rechtbank van Breda te verblijven. Om dat onderdak te bekostigen doet hij kleine klusjes. Een toekomstplan heeft hij niet echt. Eerst dit afhandelen.

Hij spreekt Engels, Tsjechisch, Pools en soms vangt hij een woordje Nederlands op. ,,Wat voor bijdrage gaat u leveren aan onze samenleving, buiten spullen stelen? U lijkt echt in een doodlopend straatje te zitten hè”, toont de rechter zich fel. Nikolai was in zijn thuisland automonteur. Die richting wil hij ook op in Nederland.

De spellen kostten samen 240 euro. De geprepareerde tas is natuurlijk ook een misdrijf. De officier eist een taakstraf van 50 euro voor Nikolai. ,,Dat mes dat u bij zich had vind ik ook kwalijk. Kijk, ik realiseer me dat we hier in een rijk en dus aantrekkelijk land wonen. Daar is iedereen best welkom, maar dan zul je ook een bijdrage moeten leveren. Daar zijn inspanningen voor nodig, zoals de taal leren. Als je op deze manier snel geld wil verdienen, wordt dat echt niet op prijs gesteld.” De rechter gaat mee met de officier en legt Nikolai een taakstraf van 50 uur op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »