Naar school op Curaçao

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 30 januari 2017 in BN DeStem

Naar school op Curaçao

De 26-jarige Destiny uit Roosendaal liet haar 6-jarige zoontje Andy een maand niet naar school gaan. Ze had namelijk een vakantie naar Curaçao geboekt. ,,Mijn ouders waren veertig jaar getrouwd en vierden dit op Curaçao”, legt Destiny uit. ,,Ik heb aan de school gevraagd of het goed was dat Andy mee ging. Zij gaven hier helaas geen groen licht voor.” De tickets waren echter al gekocht, zonder optie tot annuleren. ,,Dat vond ik zonde van het geld, dus ik heb de afweging gemaakt. Mijn neefje gaat naar school op Curaçao, dus liet ik Andy de volle vier weken met hem meegaan. Zo heeft hij dus alsnog onderwijs gehad.”

School op Curaçao is heel wat anders dan in Nederland, bemerkt Andy. ,,De leraren spraken een beetje Nederlands, z’n klasgenootjes niet. Dat vond ie natuurlijk lastig.” Daar komt bij dat Andy sowieso een achterstand heeft op z’n leeftijdsgenoten. ,,In bepaalde opzichten gedraagt hij zich nog als een vierjarige.” Toch leert Andy op deze school materie, die later dat jaar ook behandeld werd op z’n Nederlandse school; in bepaalde onderwerpen verkreeg hij dus zelfs een voorsprongetje.

Inmiddels is Andy van deze school af en krijgt hij speciaal onderwijs. De officier van justitie neemt het Destiny kwalijk dat ze Andy zonder geldig verlof een maand van school gehouden heeft. Een boete van circa €900,- hangt haar dan ook boven het hoofd. ,,Maar het feit dat u Andy op Curaçao alsnog naar school hebt laten gaan, pleit wel weer voor u. Het toont aan dat u ook wil dat hij onderwijs krijgt.” Er is echter een andere kant: Andy is in het verleden regelmatig ziekgemeld door Destiny. En als hij wel naar school komt, is hij vaak te laat geweest.

Destiny hoort dan ook een eis van €900,- tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. Destiny kan goed leven met deze straf, noemt het ‘reëel’. De rechter volgt de eis van de officier echter niet. Destiny staat onder bewindvoering en voelt boetes dan ook niet rechtstreeks: deze komen gewoon op de stapel schulden.  ,,Daarom wil ik u een voorwaardelijke werkstraf opleggen van 20 uur en een voorwaardelijke boete van €450,-.” Als Andy vanaf nu gewoon netjes naar school gaat, zal Destiny dus geen straf krijgen. Waarom doet de kantonrechter dit? ,,Als het nu weer fout gaat, gaat het keihard mis. Als een leerplichtambtenaar merkt dat u nu verzaakt, heeft u een heel groot probleem. U bent dus gewaarschuwd.” Ook de officier van justitie hamert nogmaals op het belang, Destiny lijkt het te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »