Met spoed naar het ziekenhuis

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 28 maart 2016 in BN DeStem:

Met spoed naar het ziekenhuis

De 25-jarige Mark* uit Nispen reed op 25 februari 2015 samen met zijn vriendin door Bergen op Zoom, zonder geldig rijbewijs. Dat deed hij niet zomaar. “Het was een pure noodsituatie”, bepleit hij daar zelf over.

Mark is vandaag samen met deze vriendin naar de rechtbank gekomen. Niet als getuige, maar als gezelschap, als ondersteuning. Ze blijft dan ook achterin de zaal zitten tijdens de zitting. Zij zat echter wel naast Mark, toen hij op 25 februari 2015 in de auto stapte, terwijl hij niet eens beschikt over een geldig rijbewijs. “M’n vriendin was al de hele middag en avond flink aan het hoesten. Haar adem stokte, ze kon haast niet meer stoppen. We vreesden en vermoedden een beginnende longontsteking. Er was verder niemand thuis, of iemand in de buurt. We wilden toch het zekere voor het onzekere nemen. Ik zag geen andere mogelijkheid dan even met haar naar de huisarts te rijden”, schetst Mark de paniek.

Het wrange is dat Mark al eens eerder betrapt werd op het rijden zonder rijbewijs. Toen kreeg hij een boete van €330,- en hij weet dan ook dat dit een overtreding is waar zwaar aan gewogen wordt. “Het briefje van de dokter!”, probeert zijn vriendin van achter in de zaal Mark te bereiken. Dat lukt ‘r. “Oh ja, ik heb een briefje van de dokter meegekregen, waarop hij bevestigt dat wij bij hem langs zijn geweest.” Mark staat op en haalt met enige moeite een verfrommeld papiertje uit z’n broekzak. “Dus als je vriendin er niet was, was je dat briefje gewoon vergeten? Kan zomaar belangrijk zijn hè”, merkt de rechter met een cynische glimlach op. Hij bekijkt het papiertje, waarop een dokter inderdaad opgeschreven heeft dat Mark en zijn vriendin die dag langs zijn geweest.

“Maar niet hóe u daar bent gekomen, en daar gaat het toch om. Maar prima, dan is het doel van uw autorit in ieder geval verklaard”, knikt de rechter. “Hoe gaat het nu met u? Had u inderdaad een longontsteking?”, peilt de rechter bij de jongedame achterin de zaal. Ze had ‘slechts’ een keelontsteking, dus er was gelukkig weinig aan de hand. De officier van justitie vindt dit in geen enkel geval een ‘noodsituatie’.

“U had 112 kunnen bellen. U had uw huisarts kunnen bellen. Een ambulance kunnen laten komen. Er waren mogelijkheden genoeg om deze situatie op een gedegen manier op te lossen. Nu heeft u ervoor gekozen zonder rijbewijs de weg op te gaan en op die manier een gevaar op de weg te zijn. Want als u betrokken raakt in een ongeval –door uw schuld, maar ook buiten uw schuld-, dan hebt u sowieso een groot probleem. Rijden zonder rijbewijs betekent immers per definitie dat u schuld heeft. De verzekering betaalt dan niet, u lost de rest van uw leven de geleden schade dan af.” Mark buigt zijn hoofd, tegen de argumentatie van de officier van justitie is hij niet gewassen. Deze eist een boete van €400,-. De laatste woorden van Mark? “Ik ben gewoon ontzettend dom geweest.”

 

*Om de privacy van de hoofdpersoon te beschermen is dit een gefingeerde naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »