Max weet gewoon niet waarom

Max weet gewoon niet waarom

De 23-jarige Max uit Spijkenisse rijdt op 17 september 2016 met een snelheid van 98 kilometer per uur op een weg waar een maximumsnelheid van 60 geldt. ,,Ik heb werkelijk geen idee waarom ik zo hard reed, het is gewoon stom geweest.”

Hij heeft de situatie ter plekke nog eens bekeken. ,,Ik heb erover nagedacht, ik heb redenen proberen te bedenken maar ik snap mezelf gewoon helemaal niet. Ik heb er geen reden voor, ik had gewoon niet zo hard moeten rijden. Dit is gewoon stom geweest.” Max betuigt oprechte spijt, temeer omdat dit ‘m al eens eerder is overkomen. Toen kreeg hij al een forse boete van €650,-. ,,Dat maakt het voor mij dus al helemaal onverklaarbaar”, roept de officier van justitie.

Max kan zijn rijbewijs niet missen. Hij is calculator van beroep en moet zijn projecten ter plekke kunnen bezichtigen. ,,Maar het is dus niet de eerste keer dat dit je overkomt”, vervolgt de officier. ,,Een boete van €650,- zou toch voldoende straf moeten zijn om je te laten beseffen dat je een fout begaan hebt? Dat je je nu ineens druk maakt om je rijbewijs had je je veel eerder moeten bedenken.”  Max reageert beduusd om de strenge officier. ,,Ik dacht dat dit mij nooit zou overkomen, ik weet echt niet wat ik er over moet zeggen. Het is gewoon ontzettend stom van me, maar ik kan het niet meer terugdraaien. Alleen beloven dat dit nooit meer gebeurt.”

De rechter vraagt zich af wat het rijbewijs voor Max waard is. ,,Nou ja, toch wel zeker een maandsalaris”, geeft Max toe. ,,Dus zó belangrijk is het rijbewijs voor je, maar toch bega je zo’n overtreding. Ik vind ook dat je dat eerder had moeten bedenken”, geeft te rechter aan. Max heeft nog geen vast contract bij z’n werkgever en maakt zich zorgen om de consequenties van een rijontzegging. Hij kan z’n werk immers onmogelijk goed uitvoeren zonder rijbewijs. Toch is de officier onverbiddelijk: ze eist een boete van €480,- en een rijontzegging van twee maanden.

De rechter besluit iets coulanter te zijn. ,,Dit hangt u nu voor het eerst boven het hoofd. Ik maak er €600,- boete van en een rijontzegging van vier maanden. Maar dat is geheel voorwaardelijk, dus laat het nu echt tot je doordringen”, besluit de rechter. Max is opgelucht, maar dat is van korte duur. De officier is het niet eens met de rechter en neemt diens besluit in beraad. Wordt vervolgd, voor Max.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »