Marie-Claire stelt de hoogte van haar boete ter discussie

De 30-jarige Marie-Claire uit Tilburg rijdt in de ochtend van 26 april met een snelheid van 115 kilometer per uur over een 80-weg in haar woonplaats. Daartoe heeft ze een boete gekregen van 404 euro. Dat ze te hard heeft gereden bestrijdt ze in de rechtbank ook zeker niet. Ze vindt het wel opvallend dat de agenten haar ter plekke lieten zien hoe hard ze reed en dat deze snelheid in het proces verbaal toch nog een paar kilometertjes per uur sneller was. Dat geeft het alsnog een onrechtvaardig gevoel.

112 kilometer per uur

Marie-Claire werd staande gehouden en de dienstdoende agenten lieten zien dat ze 112 kilometer per uur reed en dus geen 115. ,,Dus ik accepteer een boete wel, maar dan wil ik wel betalen voor de snelheid die ik reed namelijk 112. Want ja, 115 is wel een stukje hoger en levert dus een hogere boete op.” Dat is inderdaad zo. De rechter vraagt de officier van justitie wat het verschil precies is, dat weet hij niet uit het hoofd. De officier rekent het op haar beurt uit: op 112 kilometer per uur staat een boete van 333 euro, wat toch wel een significant verschil is. De officier van justitie geeft aan dat ze het proces verbaal bij voorkeur altijd volgt.

,,Dat moet eerlijk opgeschreven worden, daar moet ik van uit kunnen gaan. Ik geloof je natuurlijk wel dat ze dit hebben laten zien aan je, maar dat levert uw woord tegen het hunne op en ik moet echt van hun waarneming uitgaan”, legt ze uit. Marie-Claire realiseert zich dat het een lastig verhaal is. ,,Het is natuurlijk hun verhaal tegen het mijne, ik heb zelf geen enkel bewijs. Maar ja, ik vind het toch de moeite om het zo aan te stippen.”

Vonnis

De rechter gaat ook het liefste uit van de agenten, maar geeft toe ietwat te twijfelen in Marie-Claires geval. ,,Weet u: ik hoor hier heel regelmatig hele verhalen van snelheidsovertreders, die bij hoog en bij laag beweren dat ze zeker niet zo hard gereden hebben. Ik ken ze allemaal inmiddels, maar u komt hier gewoon naartoe en erkent dat u veel te hard gereden heeft. Het gaat u om het principe, ook al is het maar enkele kilometers verschil. Het is wel enkele tientjes verschil. Ik geef u het voordeel van de twijfel.” De oorspronkelijke boete van 404 euro wordt daarom vernietigd; de rechter geeft Marie-Claire een iets gereduceerde boete van 333 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »