Marcel ergert zich aan zwerfvuil

Deze kantonrechter verscheen eerder op 11 januari 2016 in BN DeStem.

Marcel ergert zich aan zwerfvuil

De 32-jarige Marcel uit Teteringen ergert zich vrijdagnacht 10 mei 2013 aan de troep op straat na het Bredase Jazzfestival. Hij doet z’n beklag bij de politie, maar voelt zich genegeerd en schopt tegen de politieauto.

Het is half 5 ’s nachts. Marcel neemt na een avondje Jazzfestival in de Bredase binnenstad afscheid van z’n vrienden en vertrekt richting huis. Het valt ‘m op dat er veel troep op straat ligt en dat stoort ‘m. De man die voor ‘m loopt gooit daar nog wat extra afval bij en dat is Marcel een doorn in het oog. “Ik ben nogal groen opgevoed en kan er gewoon echt niet tegen als mensen zomaar lukraak afval op straat gooien.”

Hij ziet een politieauto staan en besluit bij hen z’n beklag te doen. “Ik hoopte dat de agenten die man aan zouden spreken op zijn gedrag. Ik ga natuurlijk niet over hun precieze actie, maar zag graag op z’n minst dat ze hem erop zouden aanspreken.” De agenten bleven echter strak voor zich uit kijken en geven aan hier geen actie in te zullen ondernemen. Prompt sluit de agent z’n raampje en de auto begint al te rijden.

“Ik stond tegen de politieauto aan en had het gevoel dat ze over m’n tenen zouden rijden. Dus trok ik gehaast m’n voet terug, waardoor ik met m’n knie tegen de auto aan kwam. Ze stapten direct uit en ik werd gearresteerd.” De politie heeft de aanhouding gedetailleerd opgeschreven. Volgens hen trapte en sloeg Marcel tegen de auto aan en reageerde hij agressief en begon hij te schreeuwen. Hierin herkent Marcel zich niet helemaal, maar het proces verbaal onderschrijft in grote lijnen wel Marcels verklaring.

“Ik kan gewoon niet tegen afval op straat. Ik was ooit in Mali. Prachtige natuur daar, echt een prachtig land. En dan kijk je daar op de grond en daar zie je overal plastic rotzooi liggen. Ik vind dat echt verschrikkelijk.” Volgens de politie was Marcel flink dronken, getuige z’n wankele houding en de sterke alcohollucht. Ze arresteerden ‘m dan ook wegens openbare dronkenschap en baldadigheid. Omdat hij ook z’n identiteitsbewijs niet kon laten zien, ontving Marcel drie bekeuringen, die hij alle drie niet betaalt. “Nee, ik was het er gewoon echt niet mee eens. M’n vriendin heeft een natuurvoedingswinkel in Etten Leur. We zijn allebei erg bezig met het milieu, we willen daar heel bewust aan bijdragen. Het is echt een ding waar ik me druk om maak. De agenten reageerden zo onverschillig…!”

De officier van juiste geeft aan dat de politie na een uitgaansavond op dat tijdstip op die plek staan om ongeregeldheden en onrust te voorkomen. Het afval is op dat moment niet belangrijk. “Dat snap ik wel, maar zeg dat dan gewoon fatsoenlijk en negeer me niet”, werpt Marcel tegen. Op baldadigheid staat normaliter een boete van 220,-. Omdat het feit zich al twee jaar geleden afspeelde, wordt er om 100,- voorwaardelijk gevraagd. Iets waar de rechter en Marcel prima in mee kunnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »