Louisa liet haar hondje even los en vreest nu strafblad

De 48-jarige Louisa uit Prinsenbeek schrok behoorlijk toen de strafbeschikking op de deurmat plofte. Het was de eerste keer dat ze dit meemaakte; een geheel nieuwe ervaring. ,,Toen ik de term ‘justitiële documentatie’ zag, panikeerde ik. Ik heb er echt een nacht wakker van gelegen”, toont ze zich nog onder de indruk.

Ze loopt op 8 november 2018 door het Liesbos. Ze laat haar hond even los, ‘zo’n 250 meter’, vertelt ze. ,,Toen de boswachter me aanhield was ik alweer driehonderd meter verder. Toen zat ze allang weer vast. Hij moet me met een verrekijker gezien hebben.”

Ze doet het vaker: haar hond even de behoefte laten doen buiten het pad. ,,Ik kijk dan om me heen en zag niemand. Ze blijft altijd goed bij me; ze sprong de sloot over en kwam na haar plasje gelijk weer terug.”

De boswachter rijdt achter haar aan, toont zijn pasje en bekeurt Louisa. ,,Hij schreef gelijk een proces verbaal. En ja, het klopte, zeker. Ik ontken het ook niet. Ik wilde het hem uitleggen, maar daar had hij geen interesse in. ‘Dat mag u vinden mevrouw’, bleef hij herhalen, op zo’n toontje.”

De officier van justitie stelt Louisa gerust. ,,Als je een boete krijgt voor een loslopende hond, komt dat inderdaad op je documentatie. Maar dat levert je écht geen problemen op verder.” Ze snikt even. ,,Maar je krijgt dit wél zo binnen. Het stáát er”, roept ze. De officier: ,,Niet iedere aantekening geeft problemen voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).”

Op de website www.watdevog.nl is meer informatie hierover te vinden, voegt hij eraan toe. ,,De doelgroep zijn studenten, maar inhoudelijk geldt het natuurlijk voor iedereen.”

Wat betreft deze zaak, heeft Louisa wel degelijk schuld, vindt hij. ,,Het mag niet. Je kunt regels interpreteren, maar je weet dat je een risico loopt.” Louisa snapt dat goed. ,,Het is onze achtertuin en ik ben er zeer zuinig op. Ruim troep op als ik het tegenkom. Ik had gewoon liever gehad dat de boswachter me aansprak, waarschuwde en dat daarmee de kous af was”, vertelt ze.

Dit is haar eigen interpretatie, vindt de officier. Hij vraagt de 95 euro boete die ervoor staat. De rechter toont zich wel gevoelig voor de argumenten van Louisa en legt de straf geheel voorwaardelijk op.

1 gedachte over “Louisa liet haar hondje even los en vreest nu strafblad”

  1. Reactie op strafblad voor hondloslaten.

    Ik mijn hond op 100 meter van een park losgelaten. De hond is kleiner dan een kat. De agent kan niet benoemen hoe de hond overlast kan veroorzaken hierdoor. Hij kon geen enkele rede bedenken waarom hij mij een straf voor het leven oplegt, wat een strafblad is. De vraag reist waarom alle kattenbezitters die grotere dieren op straat hebben rondlopen geen strafblad krijgen. Dit is willekeur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven