Look and feel van een grote weg, toch 50

Kantonrechter

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 1 augustus 2016 in BN DeStem

De 52-jarige Yolanda uit Rijsbergen* rijdt op 11 september 2013 met 84km/u over de Moerlaken in Breda. De Moerlaken bevindt zich binnen de bebouwde kom en dus geldt hier een maximumsnelheid van slechts 50. “Voor mijn gevoel is die weg een typische 70 of 80 km/u-weg.”

De Moerlaken in Breda bevindt zich binnen de bebouwde kom, wat betekent dat hier een maximumsnelheid geldt van 50 km/u. Ondanks dat de weg wellicht aanvoelt als grote weg, door de gescheiden rijrichtingen. “Het kan dus goed kloppen dat u geen bordjes gezien heeft. Er staan in principe alleen snelheidsbordjes langs de weg als de maximumsnelheid afwijkt van wat gebruikelijk is. Binnen de bebouwde kom is 50 km/u de regel”, legt de rechter uit. Yolanda benadrukt dat ze een hele bewuste bestuurster is.

Want: “Ik werk in het dagelijks leven met kinderen, mijn bedrijf biedt cursussen voor kinderen aan. Mijn auto is dan ook bedrukt met reclame-uitingen, waaronder mijn contactgegevens. Ook om die reden zou het onverantwoord zijn om binnen een bebouwde kom dat soort snelheden te rijden.” Yolanda wordt die dag staande gehouden, nadat zij 84 km/u rijdt. “Je gaat over een rivier over, dan loopt die weg naar beneden. Ik haalde een soort marktkraam in, die erg traag reed. Hierna staan er stoplichten en ga je de wijk echt in”, kan ze zich de situatie nog helder voor de geest halen.

“De manier waarop de agent vervolgens tegen me tekeer ging, vond ik kwetsend. Hij blafte: ‘wij controleren hier omdát iedereen hier te hard rijdt’. Alsof ik een veelpleger ben in snelheidsovertredingen, alsof ik een asociale wegpiraat ben. Nooit!” De officier van justitie vindt toch dat Yolanda de fout in gegaan is. “Ik snap uw argumentatie goed en begrijp ook dat het geen bewuste snelheidsovertreding was. Maar dat de weg ‘gevoelsmatig’ een 70-weg was, is natuurlijk iets waar ik niets mee kan. U moet zich altijd bewust zijn van de weg waarop u rijdt. Daarom opper ik een boete van 200,-. Er staan hoge boetes op een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 km/u, moet u weten.”

Yolanda schrikt van deze eis. “Ik rij nooit te hard… Ik werk met kinderen, voor mijn bedrijf zou het nogal schadelijk zijn als ik een aanrijding heb. Ik ben me bewust van de gevaren op de weg en rij dus altijd perfect volgens de regels. Deze weg is wel erg vreemd.” De rechter gaat deels mee met de officier. “U bent de Moerlaken opgereden, daar staat een bordje dat u de bebouwde kom inrijdt. Dan geldt de maximumsnelheid van 50 km/u. We behandelen vandaag meer zaken omtrent de Moerlaken, u bent niet de enige die hier te hard rijdt. Het is flauw te zeggen, maar als automobilist loop je nu eenmaal risico om overtredingen te begaan. En hier heeft u een fout gemaakt.” Hij wil de boete wel iets naar beneden bijstellen, gezien het tijdsverloop: de snelheidsovertreding is al een tijdlang geleden. Yolanda dient een boete van 180,- te betalen.

*om de privacy van de hoofdpersoon te beschermen is dit een gefingeerde naam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »