Leon wil de rechter wraken om partijdigheid

De 59-jarige Leon uit Breda staat vlak voordat de kantonrechter uitspraak doet op. ,,Wraking!”, roept hij stellig. Hij noemt de rechter vooringenomen, bevooroordeeld en partijdig. De zaak: Leon negeert op 23 juli 2016 bij de Galderse Meren een stopteken van een verkeersregelaar.

De zaak kent een lange voorgeschiedenis. De verdachte verzocht de rechtercommissaris eerder getuigenverhoren van de verkeersregelaars af te nemen, om zijn onschuld aan te tonen. Dat werd ingewilligd, maar daar mocht hijzelf niet bij aanwezig zijn. ,,Achterkamertjespolitiek dus”, sneert hij. Er werd hem verzocht vragen schriftelijk in te dienen. ,,Zodat de antwoorden besproken kunnen worden, in het voordeel van de rechterlijke macht.” Justitie stuurde tot achtmaal toe een brief naar hem, zonder respons. Een advocaat zocht hem thuis op en belde aan. Er werd niet opengedaan, terwijl hij wel thuis zou zijn. ,,Dat is dus een leugen. Allereerst heb ik geen bel en ten tweede woon ik achterin huis. Aan de voordeur kun je niet zien of ik thuis ben.”

Leon is geen onbekende. Respecteert de rechterlijke macht niet. Daagt de kantonrechter uit en provoceert. ,,Ik ben teleurgesteld. In u. Waarom vraagt u mij niet waarom ik een muts op heb? Ik zag bij het programma Kijken in de Ziel op de Nederlandse Propaganda Omroep NPO dat rechters dat als denigrerend ervaren. Daarom heb ik hem op”, klinkt het hatelijk.  

Hij verzoekt de zaak andermaal aan te houden. Dat wordt niet gehonoreerd, wat een innerlijke explosie bij Leon teweegbrengt. Maar: ,,We hebben ons best gedaan. Het houdt een keer op, u heeft zelf ook een verantwoordelijkheid”, zegt de officier van justitie.

De rechter acht het feit bewezen, maar wordt onderbroken. En dus gewraakt. ,,Er is niets bewezen. U luistert niet”, zegt de Bredanaar ijzig kalm. De zaak komt zo andermaal niet tot een einde, de gang naar de wrakingskamer wordt ingezet. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, stamelt de kantonrechter.

Wraking is een uiterst middel als een verdachte de rechter wantrouwt. In Nederland werd over 2018 een rechter 750 maal gewraakt. De wraking werd vervolgens twintigmaal gehonoreerd. Hoeveel wrakingsverzoeken specifiek bij de kantonrechter plaatsvonden is niet bekend.

Toevoeging: het wrakingsverzoek werd besproken in de wrakingskamer. Het werd niet gehonnoreerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven