Leon blijft boos

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 26 december 2016 in BN DeStem:

Leon blijft boos

De 56-jarige Leon uit Breda rijdt op 12 februari 2015 rond in een onverzekerd voertuig. Hij zit voor een tweede maal (BN DeStem, 12 september jl)  in de rechtszaal om dit feit; de vorige keer verweet hij de rechtbank dat hij de stukken niet in heeft mogen zien.

,,Ja, ik heet Leon. En hoe heet ú?”, zet Leon de zaak -net als tijdens de eerdere zitting- gelijk weer op scherp. De rechter stelt zich voor als ‘de kantonrechter’, maar daar gaat Leon niet mee akkoord. ,,Want het is een rotzooitje hier. Deze zitting begint nu weer een half uur te laat. En ik moet weer parkeergeld betalen. Als u een afspraak met mij maakt, houdt u zich dan ook aan de tijd.” De kantonrechter wil graag inhoudelijk op de zaak ingaan en vraagt of hij de beloofde stukken heeft ontvangen.

“U heeft nogal vertrouwen in de ambtenarij, hè?”, sneert Leon. ,,Natuurlijk heb ik de stukken niet ontvangen. Mevrouw de griffier, zoekt u eens in de notulen op: heb ik de vorige keer niet gevraagd om de stukken per mail op te sturen? Opdat ik ze gegarandeerd ontvang?” De officier van justitie geeft aan dat de stukken wel degelijk verzonden zijn en dat Leon daarnaast ook nog de stukken kan opvragen bij de rechtbank. De rechter vat de monoloog die Leon de vorige keer in de rechtszaal hield vlotjes samen. ,,Wat mij betreft kunt u de stukken ook nu lezen. Behandelen we de zaak wat later vandaag”, is zijn voorstel.

Daar gaat Leon niet mee akkoord. ,,Ik wil me voorbereiden. Eerdere zaken onderzoeken, de jurisprudentie daaromtrent onderzoeken. Ik laat me niet zo makkelijk wegzetten”, roept hij. De officier van justitie en de rechter weigeren Leon z’n zin te geven. De officier eist €650,- boete. ,,Dat kun je eisen. Maar ik doe hier niet aan mee. Ik wil m’n standpunten rustig op papier zetten, jullie belemmeren me daarin.” De rechter stelt voor het onderzoek te sluiten. ,,We zijn nog niet eens begonnen”, reageert Leon verontwaardigd. De rechter geeft Leon een boete van €550,-.

,,Waarom vertelt u me niet hoe ik in hoger beroep moet gaan? Daarin faalt u dus. U geeft burgers niet de informatie die ze verdienen.”  De kantonrechter geeft Leon tot slot alsnog z’n volledige naam, die Leon geïrriteerd op een papiertje schrijft. Twee politieagenten betreden de rechtszaal en begeleiden Leon naar buiten. ,,Een vaste klant, zullen we maar zeggen”, verklaart de bode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »