Kees huurde een aanhanger, maar had daar geen rijbewijs voor

Kees had het nog nadrukkelijk nagevraagd bij het verhuurbedrijf, maar zij zagen er geen problemen in en gaven hem groen licht. En dus huurde hij bij hen een auto met een aanhanger. Kees wordt echter aangehouden en zijn papieren worden gecontroleerd: hij blijkt toch niet het juiste rijbewijs te bezitten om met deze aanhanger te rijden.

,,U blijft wel verantwoordelijk voor uw eigen acties”, geeft de rechter te kennen. De 47-jarige Kees uit Hansweert zit er wat bedremmeld bij. Hij huurt op 20 februari 2018 een auto en een aanhangwagen bij een verhuurbedrijf in Ulvenhout. ,,Op hun website stond dat ik in principe de juiste papieren had, maar toch twijfelde ik. Het was me niet helemaal duidelijk. Dus heb ik het voor de zekerheid nog nagevraagd en ook toen gaven ze aan dat ik zonder problemen kon huren”, legt Kees uit. Kees is in het bezit van het rijbewijs-b. Daarmee mag je inderdaad een aanhanger achter je auto hangen, maar dat is afhankelijk van het gewicht. De maximale massa van de aanhanger moet minder dan 750 kilo wegen. Een ingewikkelde regel die goed gelezen moet worden: het gaat om het gewicht van de lege aanhanger plus het maximale laadvermogen. De aanhanger van Kees had het laadvermogen van maximaal 2700 kilo. ,,Dus u zat er toch een paar honderd kilo boven”, berekent de rechter. Met een rijbewijs-b+ zou dit 4250 kilo geweest zijn.

Kees vindt dat hij er alles aan gedaan heeft om zich aan de wet te houden. Hij heeft immers navraag gedaan en kreeg toen bevestiging van het verhuurbedrijf. En natuurlijk, de rechter begrijpt dat het verwarrend kan zijn en dat aannemelijk moet zijn dat het verhuurbedrijf dit controleert, maar daartoe zijn ze niet helemaal verplicht. Hooguit moreel. ,,Dus volledige afwezigheid van schuld is er echt niet”, vindt ook de officier van justitie. ,,Maar de boete van 340 euro is wel erg hoog is voor dit vergrijp.” Hij vraagt deze boete wel, maar maakt deze geheel voorwaardelijk, zodat Kees niet meer blind uit zal gaan wat bedrijven die hem iets willen verkopen of verhuren hem vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »