De Kantonrechter: biertje en plassen

Bas had een biertje bij zich en plaste in de bosjes

,,Ik heb nachten wakker gelegen van de brief die ik van u kreeg. Ik ben er echt enorm van geschrokken, het ziet er zó heftig uit”, geeft de 41-jarige Bas uit Bavel schoorvoetend toe. Hij staat voor het eerst voor de kantonrechter en gelijk voor twee zaken; dat had hij nooit kunnen bedenken. Op 19 oktober 2014, om half 2 ’s nachts, wordt hij aangehouden wegens het rijden zonder licht. Wat zwaarder weegt is het feit dat hij een geopend flesje bier in de hand heeft, waar hij een boete van €90,- voor krijgt. ,,Echt, nooit geweten dat dat niet mocht. Ik schrok nogal van het bedrag, was me van geen kwaad bewust, het leek me echt onschuldig.” De zaak wordt al snel afgedaan door de rechter. Het is te lang geleden, dus de geldboete wordt ingetrokken. Het mag niet, maar zowel in het proces verbaal als op zitting blijkt de overtreding weinig voor te stellen. Bas komt er dan ook met een waarschuwing vanaf.

De tweede zaak waar Bas voor terecht staat betreft wildplassen. In het proces verbaal wordt een andere straat genoemd dan waar Bas daadwerkelijk die natuurlijke behoefte gedaan heeft.. ,,Vond ik raar. Er staat Lovensdijkstraat. Daar ben ik die nacht zeker niet geweest, dat ligt flink uit de route. Maar het klopt wel dat ik die nacht aan de Loevensteinstraat in de struikjes heb geplast, dat ga ik echt niet ontkennen.”  Dat was op 15 maart 2015, ook om half 2 ’s nachts. ,,Ik kwam terug van een wedstrijd van NAC, overigens ditmaal met mijn fietslicht aan. Ik vind het ook vies om in een woonwijk te gaan plassen, of tegen een winkelpui, of wat dan ook. Maar ik wist dat daar ideale struikjes waren waar niemand last van zou hebben. Het is een prima plekje, ik ben er expres heen gefietst. Ik zag daar ook geen kwaad in.”

Bas ontvangt een strafbeschikking van €140,-, maar daar kan hij het niet over eens zijn, die boete is wel erg hoog. De officier van justitie: ,,Het is toch echt geen goede locatie, want officieel is het gewoon binnen de bebouwde kom en we hebben afgesproken dat het daar simpelweg niet mag. Natuurlijk is het minder erg als je het in struikjes doet, maar ook daar mag het niet. Daar stinkt het ook, daar spelen ook kinderen, daar is het ook onsmakelijk.” Zij eist de straf van €140,-, maar maakt daar een voorwaardelijke boete van. ,,Ook door het tijdsverloop en uw blanco strafblad”, voegt ze daaraan toe. De rechter volgt deze straf, maar adviseert Bas zich wel aan de regels te houden. Bas: ,,Dit lijkt me een goede straf, ik kan daar wel mee leven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »