Josephine reed véél te hard

Josephine reed véél te hard

De 53-jarige Josephine uit Rotterdam rijdt op 18 april 2015 om half 2 ’s nachts met een snelheid van 209 kilometer per uur over de snelweg bij Roosendaal. De maximum snelheid is hier echter 120 kilometer per uur. ,,Het was een voor mij onbekende auto. Ik had deze geleend en heb het niet door gehad.”

Josephine koerst dan terug naar huis, na een bezoekje aan een ernstig zieke vriendin. ,,Ik moest de auto wel tijdig terugbrengen, maar dat is geen excuus natuurlijk. Het is een heel nieuw model auto, die ik niet ken. Hij reed zó gemakkelijk dat ik ‘m blijkbaar veel te hard op z’n staart getrapt heb. Dat ging hartstikke onbewust. Ik blijf verbaasd dat ik liefst 209 gereden heb en heb enorme spijt.” Ook de rechter is hooglijk verbaasd over deze snelheidsovertreding..

,,Het is echt niet een beetje te hard. Twee-hon-derd-ne-gen! Je zou toch denken dat de voorbijschietende bomen of de lantaarnpalen je wel op zouden vallen. Dat je wel zou merken dat je echt zo hard rijdt?” Josephine heeft al 30 jaar haar rijbewijs en dit is de eerste keer dat ze een dergelijke snelheidsovertreding begaan heeft. Ze heeft een inkomen van zo’n €965,- per maand, maar er hangt haar een straf boven het hoofd van €1450,- boete en vier maanden rijontzegging.

Dat rijbewijs is toch wel echt nodig, vindt ze. Ze heeft regelmatig last van haar reuma en heeft daarom de auto nodig om zich te kunnen verplaatsen. Zo bezoekt ze haar kleinkinderen, die elders in Rotterdam wonen. ,,In Rotterdam is het openbaar vervoer toch uitstekend geregeld? Dat kan haast niet problematisch zijn”, werpt de officier van justitie tegen. Die rijontzegging: die wil ze namelijk toch wel echt gaan eisen. De boete is inderdaad aan de hoge kant, afgezet tegen het inkomen van Josephine. ,,Daarom overweeg ik u een werkstraf op te leggen. Reclassering houdt rekening met uw reuma, daar is een mauw aan te passen. Uw argument om het rijbewijs te behouden vind ik echt onvoldoende. U heeft echt veel, veel, véél te hard gereden. En het behoeft geen nadere uitleg dat dit gevaarlijk is.”

De officier eist een  werkstraf van 48 uur en een rijontzegging van twee maanden. Josephine betuigt diepe spijt voor hetgeen er gebeurd is. De rechter is het met de officier eens. ,,Dit is er echt zó overheen, ik kan hier onmogelijk echt coulant zijn of iets door de vingers zien.” Hij spreekt zijn eis dan ook uit: 48 uur werken of een dag in hechtenis en een rijontzegging van twee maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »