Deze Kantonrechter verscheen eerder op 18 juli 2016 in BN DeStem:
Jorrit zit 60 uur per week op de weg
De 35-jarige Jorrit* uit Heesch rijdt op 23 april 2015 met een snelheid van 117 km/u over een weg bij Waalwijk waar een maximum geldt van 70 km/u. Het is de derde keer in vijf jaar tijd dat Jorrit een dergelijk fikse snelheidsovertreding begaat, waardoor z’n rijbewijs nu in het geding is.
“Ik ben verantwoordelijk over twee bedrijven en zit daarom gemiddeld zo’n 60 uur per week op de weg. Zo’n boete van 330,- is natuurlijk ontzettend zonde. Het is een moment van onoplettendheid, waar ik mijn gezin en mijn bedrijf mee benadeel. Oprecht zonde van het geld”, geeft hij aan. Hij acht de regels wat oneerlijk. “Dus het is de derde keer in vijf jaar tijd dat ik zo’n snelheidsovertreding bega. Dat valt natuurlijk mee als je zoveel op de weg zit als ik. Ik bedoel, 60 uur per week is wat anders dan af en toe de auto pakken om boodschappen te doen of om familie te bezoeken, nietwaar?”
Bovendien is het ditmaal ook best te verklaren dat Jorrit zo’n snelheid hanteerde. “Het is een snelweg. Op die weg geldt normaliter een snelheidsmaximum van 120 km/u. Door werkzaamheden is het daar momenteel 70 km/u, maar ik ben gewend dat het daar gewoon doorrijden is. Het blijft onoplettendheid, maar in dat licht denk ik wel goed te verklaren.” Jorrit heeft het dus enorm druk met z’n werk. Twee bedrijven, zestig uur op de weg: zijn rijbewijs is van onmisbare waarde voor het werk dat hij doet. Het feit dat z’n rijbewijs nu op het spel staat is dan ook reden om zich goed te verdedigen. “Ik moet spullen rondbrengen. Zonder die spullen draait het bedrijf niet. Het probleem is desastreus als ik m’n rijbewijs in moet leveren.”
Toch vindt de officier van justitie de hoeveelheid uren dat Jorrit op de weg doorbrengt geen argument. “Sterker: misschien is wekelijks 60 uur op de weg wel gewoon te veel? Het mag hoor, maar het is de derde keer in vijf jaar dat je gewoon ruim 30 km/u te hard rijdt. En dat is levensgevaarlijk, die snelheidslimieten zijn er niet voor niets. Het zou kunnen dat de rechter het verkeersbelang, de verkeersveiligheid zwaarder laat wegen dan uw privésituatie en dat is niet geheel ondenkbaar, natuurlijk. Ik opper in ieder geval een geldboete van 750,- en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden, met een proeftijd van drie jaar. Voorwaardelijk dus, maar laat het wel een hele flinke waarschuwing zijn.”
Jorrit schrikt van deze eis. “Pff. Heftig. Drie jaar goed oppassen is met de hoeveelheid uren dat ik op de weg vertoef echt enorm en eigenlijk haast onhaalbaar. Financieel wordt het een enorme strop als ik iemand moest aannemen voor het rondbrengen van onze spullen. Dat is onmogelijk.” De rechter besluit de straf iets te matigen tot vier maanden rijontzegging. “Maar: u moet er niet vanuit gaan dat u wegkomt met kleine snelheidsovertredingen. U bevindt zich in een bijzonder penibele situatie. Ik kan u niet meer waarschuwen dan dit.”
*om de privacy van de hoofdpersoon te beschermen is dit een gefingeerde naam