Joost voelde zich die nacht bedreigd

De 28-jarige Joost uit Dussen reed op 13 december 2014 over de N283. Het is middernacht en hij rijdt beduidend harder dan de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Plots bemerkt hij dat er een auto achter hem aanrijdt, op zo’n zelfde snelheid.

,,Ik schrok daarvan en besloot mijn snelheid iets te matigen. Die auto bleef echter achter me aanrijden, tot we op plaats van bestemming waren”, schetst Joost. Eenmaal gestopt, zet ook de achtervolger zijn auto aan de kant. Er stapt een man uit die Joost op luide toon maant in de auto te blijven zitten: het is een politieagent in burger. ,,Ik zeg ook niet dat ik niet te hard reed, mijn bezwaarschrift gaat over de behandeling ter plekke”, verduidelijkt hij.

Joost vertelt rustig wat er volgens hem die nacht gebeurde. Nee, de auto was geen politieauto en deze agent was bovendien in burger. ,,’Politie Stop!’, riep hij op gefrustreerde toon. Ik moest in de auto blijven zitten, hij vroeg slechts mijn papieren die hij in zijn eigen auto zou controleren.” Tien minuten verstrijken, Joost en zijn bijrijder vinden het erg lang duren. Joost besluit toch even polshoogte te nemen. ,,De agent begon direct te snauwen. Waarom ik zo’n grote auto had en waarom ik zo hard reed. Het was middernacht en ik reed in een bedrijfsauto, was mijn uitleg. Toen riep deze agent kwaad dat ik geen praatjes moest hebben.”

Joost reed 119 kilometer per uur, in plaats van de toegestane 80. De agent reed zo’n zevenhonderd meter achter hen aan, met een tussenafstand van honderd meter. Ofwel: de flinke snelheidsovertreding kan als feit bestempeld worden.

,,Echt, ik bestrijd niets, het is zo. Maar de aanvaring met de agent was als een nare droom. Sterker, ik heb daar nachten van wakker gelegen, heb dit nachtenlang herbeleefd. Ik vond het echt verschrikkelijk.” De rechter legt uit dat er eigenlijk niet al te veel mis is gegaan: ,,De politie zoekt een geschikte plek om u aan te houden. Dat kan natuurlijk niet overal, maar natuurlijk wel op plaats van uw bestemming. U zegt ook dat u niet heeft hoeven blazen. Als de agent daar geen aanleiding toe ziet, hoeft dat ook niet. Op de boordcomputer van de politie reed u 130, na correctie is daar 119 van gemaakt. Dat is echt heel fors.”

Normaliter staat hier een boete op van €410,-, maar het is wel drie jaar geleden. De rechter vraagt daarom een boete van €200,-. Joost kan ermee leven. ,,Maar de manier waarop vond ik vreselijk. Maar dat is uw verantwoordelijkheid verder ook niet, natuurlijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »