John stapte in een auto

De 61-jarige John fietste op 5 december door Breda. Hij zette zijn fiets kortstondig weg, stapte bij iemand in de auto en kwam er enkele minuten later weer uit. Direct vervolgde hij zijn weg. De politie ziet het gebeuren en  vermoedt een drugsdeal. Ze houden hem aan: John heeft inderdaad drugs bij zich; anderhalve gram cocaïne. Bovendien rijdt hij waarschijnlijk op een gestolen fiets, te zien aan de weggeveilde framenummer. ,,Het sloeg nergens op. De man in de auto had gewoon een klusje voor me, of ik laminaat kon leggen bij een kennis”, legt hij uit. En die fiets: die heeft hij eerlijk gekocht. ,,Ik was me van geen kwaad bewust. Ineens werd ik gefouilleerd. En ja, ik had cocaïne bij me, dat had ik die ochtend nog gekocht. Ik had daar nog niets van gebruikt, op dat moment.”

John krijgt zo’n twintig euro per week leef- en kleedgeld. Voor die fiets betaalde hij 250 euro; eerder had hij een voorschot aangevraagd, want de fiets was nodig. ,,Er zat een slot op, met een sleutel. Ik heb deze in goed vertrouwen gekocht; controleert u het framenummer als u een fiets koopt? Je betaalt niet zoveel geld voor een gestolen fiets. Die kosten misschien 10 euro”, verweert John zich. ,,Die oude barrels was ik beu, ik wilde ditmaal gewoon een fatsoenlijke fiets, dus daar heb ik in geïnvesteerd.”

De fiets is onderzocht, maar er is geen aangifte van diefstal bij gevonden en is daarmee niet officieel gestolen. Dan de cocaïne. ,,Ik heb overal en nergens gewoond. In Suriname, in Spanje, allemaal op de bonnefooi. In Nederland word ik bij een opvang gedropt, waar iedereen drugs gebruikt. Daar is een mooi gezegde voor: de kat op het spek binden, noemen ze dat. Maar ja, daardoor gebruik ik weer drugs.” De heling van de fiets kan inderdaad niet bewezen worden, vindt de officier van justitie. Daarvoor wordt hij dan ook vrijgesproken. De cocaïne had hij wel bij zich en dat mag niet. Hij krijgt daarvoor 10 uur werkstraf. Er hing John nog een week gevangenisstraf boven het hoofd, voor een eerder incident, een aantal jaar geleden. ,,Ik vind dit niet zwaar genoeg om u vast te zetten, maar ik verleng de proeftijd wel met een jaar”, legt de officier uit. De rechter gaat hier volledig in mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven