Jasper heeft last van microslaapjes

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 15 februari 2016 in BN DeStem:

Jasper heeft last van microslaapjes

De 55-jarige Jasper uit Lage Zwaluwe reed op zaterdagavond 17 augustus 2013 door Zevenbergschen Hoek met een snelheid van 124 km/u op een weg waar je slechts 80 mag. Hij bestrijdt dit en is ervan overtuigd dat er fouten gemaakt zijn. Maar door wie?

“Ik rijd dat stukje weg dagelijks en er zijn daar wat ijkpunten waar ik steevast m’n snelheid controleer: bij het tankstation, bij een bepaald kruispunt en bij een plek waar ik ooit een ongeval gehad heb”, geeft Jasper aan. Dat deed hij deze avond ook en deze drie punten liggen binnen een kilometer van elkaar vandaan, waardoor Jasper stelt dat de snelheid simpelweg niet vastgesteld kán worden. Een snelheidsovertreding kan immers alleen worden vastgesteld over een afstand van zeker een halve kilometer. “Op deze weg heb ik dus ooit een heftig ongeluk gehad, wat nog steeds bijzonder heftige herinneringen oproept. Dat is wel een van de redenen dat ik haast niet kan geloven dat ik zo hard gereden heb. Iets te hard kan natuurlijk, maar 44 km/u te hard kan toch haast niet?”

De rechter kijkt op het proces verbaal, waar de meetmethodes goed beargumenteerd zijn. “Er zijn in ieder geval echt geen redenen om te twijfelen aan de observatie van de agent. Volgens hem was de meetafstand in dit geval 681 meter, wat binnen de wettelijke marge is.” Jasper acht het eigenlijk onvoorstelbaar, maar legt zich erbij neer dat het een juiste constatering moet zijn geweest.

Het is zaterdagavond 17 augustus 2013 en het regent buiten. Jasper is die avond uitgenodigd voor een feestje en is voornemens met de fiets te gaan, maar de regen weerhoudt ‘m daarvan. Hij besluit dan ook de auto te pakken. “Ik had een nachtdienst gedraaid, dus was eigenlijk iets te vermoeid. Ik merk dat ik steeds slechter tegen die nachtelijke werkzaamheden kan. Onlangs ben ik erachter gekomen dat ik af en toe heel even wegval. Zogenaamde microslaapjes”, verzucht Jasper. Hij is hiervoor al naar de dokter gegaan, die ‘m medicijnen heeft voorgeschreven. “Het zou dus kunnen dat ik die avond ook eventjes in slaap ben gedommeld achter het stuur”, geeft Jasper gegeneerd aan. Jasper is nog nooit met justitie in aanraking geweest en is eigenlijk een voorbeeldige autobestuurder. Hij werkt in Moerdijk en is daar operator bij een chemicaliënbedrijf, waardoor hij wisseldiensten draait. Deze onregelmatigheid begint zich klaarblijkelijk te wreken.

De officier van justitie vindt het gepleegde feit wel stokoud en pleit ervoor om de oorspronkelijke boete van 480 euro voor de helft voorwaardelijk te maken, met een proeftijd van een jaar. “Wat me natuurlijk wel zorgen baart is dat u dus achter het stuur soms in slaap valt. Het is nodeloos te zeggen dat de situatie wel echt levensgevaarlijk is, maar daar heeft u gelukkig inmiddels actie in ondernomen,  Omdat het feit oud is en omdat u nooit eerder met justitie in aanraking geweest bent, leggen we deze straf op. Ik hoop dat dit soort slaapjes nooit meer voorkomen. Althans, niet in het verkeer.” De rechter volgt de eis van de officier van justitie, Jasper kan zich hier ook goed in vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »