Jaaps vrachtwagen kantelde

Als Jaap op 6 april van dit jaar vanaf de Backer en Ruebweg met zijn vrachtwagen de A16 op wil draaien, verliest hij plots de macht over het stuur. De vrachtwagen raakt uit evenwicht en belandt op haar zij, Jaap raakt lichtgewond. Hoe kon dit gebeuren?

De schrik zat er goed in bij de 33-jarige Jaap uit Roosendaal. Als vrachtwagenchauffeur vervoert hij goederen, zonder dat hij zelf fysiek aanwezig is bij het laden ervan. Hij moet er dan ook vanuit gaan dat zijn container naar protocol is ingericht.

Ditmaal had hij puin bij zich, maar kennelijk was dit qua zwaarte onevenredig verdeeld. ,,Als ik het net eroverheen gooi voordat ik vertrek, kan ik zien wat erin ligt. Maar alleen de toplaag, niet wat eronder ligt”, legt hij uit. Onder het puin lagen aan één kant zware houten balken, wat het evenwicht flink verstoorde. Jaap nam de bocht naar de A16 ‘met een normale snelheid’; hij heeft de bewijzen bij zich. Grafieken van de dag, afkomstig van de vrachtwagen.

Jaap zelf had er vier weken last van. Hij had letsel in het gelaat, maar na een weekje ging hij toch de weg weer op. ,,Ik ben flink geschrokken, het was mijn eerste ongeluk in ruim dertien jaar tijd. Ik wilde gelijk over die schrik heen zijn, maar had voor de zekerheid wel een tweede bestuurder bij me.”

De officier van justitie vraagt zich af of dit incident ook iets verandert aan het proces van laden. ,,Eerlijk gezegd blijft het altijd een risico. We hebben erover gesproken, maar feit blijf: ik ben er niet bij. We kunnen de zwaarte van de container uitlezen, maar niet waar precies de zwaarte ligt.”

Daar heeft de officier wat moeite mee. ,,De berijder heeft ook een verantwoordelijkheid, nu weten we dus niet zeker dat dit niet nogmaals gebeurt.” Hij citeert de Hoge Raad: ‘Hij die zich in het verkeer beweegt, moet zich in de gelegenheid stellen dat er zich geen gevaar voordoet.’ ,,Dat het proces niet zo werkt, kan ik niet zoveel mee.” Hij eist een geldboete van 450 euro, geheel voorwaardelijk. ,,Omdat ik ook wel inzie dat je er niet direct voor verantwoordelijk bent. Ik zou graag zien dat je er echt scherper op bent”, geeft hij Jaap mee. De rechter kan zich ten volle vinden in de redenatie van de officier. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven