Iedereen ging te traag voor Boudewijn

Iedereen ging te traag voor Boudewijn

De 30-jarige Boudewijn uit Strijbeek rijdt op 3 oktober 2016 met een snelheid van 140 kilometer per uur over een weg waar je 80 mag. Dat hij te hard gereden heeft bestrijdt hij niet. Maar zó hard?

Boudewijn was die dag op weg naar een afspraak in Baarle Naussau en had flinke haast. ,,Mijn eerdere afspraak liep uit, waardoor ik voor deze al een kwartier te laat was. Ik wilde de schade van die vertragingen zoveel mogelijk beperken.” Op de weg waar je maximaal 80 kilometer per uur mag, rijden wat vrachtwagens die Boudewijn wil inhalen. Een motor vlak voor hem doet een inhaalmanoeuvre,  Boudewijn volgt ‘m. Hij stoort zich aan de snelheid waarop de motorrijder dat doet. ,,Hij vertraagde ineens. Toen hij eenmaal weer op de rechter weghelft kwam, kreeg ik bovendien geen ruimte er tussen te komen. Ik moest de motorrijder dus óók inhalen.” Boudewijn versnelt flink, zodat hij inderdaad voor de motorrijder komt en weer een vrije doortocht heeft.

De motorrijder blijkt een politieagent, die direct de snelheid van Boudewijn besluit te meten. Dit doet hij gedurende de wettelijke 1 kilometer. ,,Hij sommeerde me niet te stoppen, maar sprak me pas aan toen ik bij m’n afspraak arriveerde. Toen zei hij dat ik tussen de 140 en 150 reed. Het kán simpelweg niet op die weg. 110, misschien 120, hooguit.”

De auto is voor Boudewijn erg belangrijk, maar het rijbewijs komt wel in het geding bij zo’n flinke snelheidsovertreding. ,,Voor mijn werk moet ik pendelen tussen diverse locaties. Door dit ben ik m’n rijbewijs al acht dagen kwijt geweest. In die tijd ondervond ik ook dat het onmisbaar voor me is.”

De officier van justitie noemt het ‘opvallend’ dat Boudewijn zich stoorde aan de snelheid van de vrachtwagens. ,,Die reden 80, de maximale snelheid. U had er gewoon achter moeten blijven rijden, dan reed uzelf ook de maximale snelheid”, merkt hij cynisch op. Bovendien, voegt hij eraan toe, is de winst die je boekt met een dergelijke snelheid vrij minimaal. ,,U zult hooguit enkele minuten eerder op uw bestemming komen. Dat lijkt me echt zelden de moeite.”

De richtlijn voor een dergelijke snelheidsovertreding bedraagt een boete van 950 euro en twee maanden rijontzegging. De officier van justitie wil de rijontzegging voorwaardelijk opleggen om het werk van Boudewijn te beschermen, maar verhoogt de boete daarom wel tot 1100 euro. De rechter besluit tot twee maanden voorwaardelijke rijontzegging en een boete van 1000 euro. Deze mag Boudewijn in vier termijnen betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven