Iedere medewerker rijdt erin rond

Iedere medewerker rijdt erin rond

Paul is directeur van een geheel nieuw bedrijf in Achtmaal. Drie verschillende werknemers maken gebruik van de bedrijfsauto en met deze auto heeft dus iemand bij Rucphen 125 kilometer per uur gereden, waar 60 is toegestaan. Paul geeft aan geen enkele controle uit voeren wie wanneer gebruik maakt van deze auto, waardoor de boetes zich steeds verder ophopen.

Bij een vorig bedrijf hield Paul wel bij wie er gebruik maakte van de bedrijfsauto, maar hij ervoer dit logboek als veel extra werk. ,,Het kostte me gewoon teveel tijd. Bij de start van dit nieuwe bedrijf heb ik besloten geen systeem meer te hebben; iedereen mag de auto gewoon pakken wanneer dat nodig is. Geen gedoe, gewoon eigen verantwoordelijkheid. Maar goed, ik merk inmiddels dat ook dat niet optimaal werkt.”

Omdat er op dit kenteken al een flink aantal snelheidsovertredingen begaan zijn, loopt de teller wat betreft boetes enorm op. Voor deze snelheidsovertreding hangt Paul bijvoorbeeld al €1100,- boete boven het hoofd. Bovendien, voegt de officier van justitie eraan toe: ,,Een rijontzegging kan ik niet eisen, daar heb ik echt een persoon voor nodig. Maar ik zou vandaag ook het voertuig in beslag kunnen nemen. Dat hangt u echt boven het hoofd en dat lijkt me ook niet ideaal voor een bedrijf in opbouw.” Dat ze dit dreigement uit, geeft al aan dat ze dit vandaag niet voornemens is te doen. ,,Maar ik heb er wel over getwijfeld. Een volgende keer is dat een heel realistisch scenario.”

De officier van justitie eist wel een boete van €1100,-. De rechter adviseert Paul toch echt een systeem in te richten, want dit gaat niet alleen in de papieren lopen. Zoiets kan verstrekkende gevolgen hebben. ,,Zo’n systeem kan ook gewoon heel gemakkelijk uitgevoerd worden: bijvoorbeeld met een sleutelkastje. Zo is het altijd helder wie de sleutel in bezit heeft en dus wie er gereden heeft. Daar is geen logboek voor nodig en kost u ook geen tijd.” Zo’n systeem is echter niet verplicht, Paul kan z’n huidige werkwijze gerust blijven voortzetten als hij dat zo wenst.

,,Maar de rekening is dan wel altijd voor u, dat is uw keuze. Maar het hoeft dus niet alleen bij geldboetes te blijven.” De rechter vindt het niet nodig om de gevraagde boete ook daadwerkelijk te eisen. Hij maakt er €550,- van, de helft. ,,Omdat we niet te maken hebben met een recidivist.” Paul lijkt geïnspireerd door het invoeren van zo’n systeem; blijkbaar hoeft zoiets geen tijd te kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »