Huub realiseert zich de penarie niet waarin hij zich bevindt

Het is kwart over 11 als de 29-jarige Huub de rechtbank binnenkomt. Zijn zaak diende eigenlijk om 8:45; hij heeft zich verslapen. Het liefst wil hij ook uitstel, zijn advocaat is met vakantie. Die heeft hij deze ochtend gevraagd voor hem te pleiten.

Huub had al 12 weken voorwaardelijke gevangenisstraf, dus het ziet er niet goed voor hem uit. Op 13 november jongstleden stal hij een accu uit de Bredase Hornbach. Toen personeel hem omsingelde, raakte Huub in paniek. Er ontstaat een handgemeen, waarbij Huub een ploertendoder en een taser liet zien.

Dat Huub voor de rechter moest komen wist hij niet. ,,Ik kreeg een brief op het politiebureau, maar toen ik thuis kwam kon ik ‘m niet vinden. Hij lag daar ook niet meer” legt hij uit. Huub heeft al 19 bladzijdes aan strafblad. De rechter is ontsteld: ,,En dan probeer je op de ochtend van je zaak nog een advocaat te regelen? Besef je je situatie wel?” Dat lijkt niet het geval. Huub geeft aan beperkingen te hebben. Hij stottert; een hoog en onzeker stemmetje vult de ruimte. Bovendien is de jongen verslaafd aan ghb. ,,Ik wil me laten opnemen in een kliniek”, legt hij uit. Dat roept hij al maanden, valt te lezen in het proces verbaal. Huub geeft aan al véél minder ghb te gebruiken dan eerst. Nog maar driemaal per dag.

Huub legt uit dat hij zich bij de Hornbach bedreigd voelde. ,,Het was pure angst; ik wilde uit dat rondje van mensen”, legt hij uit. En de wapens? Die vielen uit zijn tas, die wilde hij nooit echt gebruiken.

Huub woont nu bij zijn moeder. Ze is volop bezig Huub te redden. ,,Misschien had zij hier nu ook moeten zijn, ik dacht niet dat dit zo’n hevige zaak was.” De officier en rechter kijken verbijsterd naar Huub. ,,Eerlijk: vooraf had ik een jaar gevangenisstraf in gedachte. Maar ik heb hier geen goed gevoel bij.” Dat gevoel heeft de rechter ook: beiden willen eerst een reclasseringsrapport. Willen dat verslavingskliniek Kentron zich er mee gaat bemoeien. De zaak zelf wordt alsnog uitgesteld: Huub worstelt met een veel groter probleem dan hij zelf in de gaten heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven