Hristo begrijpt de Nederlandse regels niet
De 26-jarige Hristo woont nu in Roosendaal, maar komt van origine uit Bulgarije. Hij heeft z’n dochtertje Dessy onlangs een tijdje niet naar school laten gaan, omdat ze op vakantie gingen naar het geboorteland. Hristo spreekt geen woord Nederlands en wordt dan ook bijgestaan door een tolk.
Dessy komt veertien dagdelen niet opdagen op school. ,,We zijn toen naar Bulgarije geweest”, verklaart Hristo. Daarmee begaat Hristo een strafbaar feit en daarvoor is een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Net als de school heeft zij echter grote moeite om Hristo te bereiken. ,,Er is 0 contact geweest met de ouders. Er zijn brieven verstuurd, er zijn uitnodigingen geweest, maar niets.” Hristo geeft aan dat Dessy nu gewoon weer naar school gaat. ,,Maar er zijn aangetekende brieven gestuurd, die moet u ontvangen hebben”, houdt de rechter vol. Hristo kan het zich niet herinneren. ,,Als u de loterij wint, komt er ook zo’n brief binnen. U zou dan zomaar heel veel geld mislopen”, grapt de rechter. Dessy zou een bloedtransfusie gehad hebben in Bulgarije en daarom erg ziek geworden zijn. ,,Dat is erg vervelend, maar dit moet de school dus weten. En de leerplichtambtenaar ook”, is de rechter streng.
Hristo erkent dat hij de wetgeving in Nederland niet goed kent. ,,Het begint langzaam te dagen, maar we wisten het niet.” De rechter blijft streng. ,,U zult echt beter uw best moeten doen, er zijn erg veel pogingen gedaan. U bent naar Nederland gekomen en wij hebben hier wetten. Een kind móet naar school.”
Ook de officier van justitie vindt het gebrek aan kennis over de Nederlandse wet ‘geen excuus’. “Het is de verantwoordelijkheid van de vader. Úw verantwoordelijkheid dus.” Ze vindt het tevens verwijtbaar dat Hristo de toegezonden brieven genegeerd heeft. ,,Er staat een hoge boete van €900,- op”, boezemt ze wat schrik in. De financiële situatie van Hristo en z’n gezin zijn echter ietwat schrijnend, dus besluit de officier tot een werkstraf van 40 uur. ,,De helft hiervan is voorwaardelijk. Daarmee geef ik u de kans om orde op zaken te stellen.”
Hristo hoort het gelaten aan. De rechter richt zich rechtstreeks tot hem. ,,Luistert u goed naar me. U krijgt een werkstraf en ik adviseer u daar zélf achteraan te gaan. Neemt u zelf contact op met reclassering, wacht dit niet af. Dat is een serieuze waarschuwing, want voor u het weet verstrijkt de tijd en moet u 20 dagen de gevangenis in.” Of het bij Hristo binnenkomt is de vraag: hij vertoont geen enkele reactie.