Hond onaangelijnd op straat? Annemarie weet van niets

Hond onaangelijnd op straat? Annemarie weet van niets

De 60-jarige Annemarie uit Tilburg was op 6 februari op haar kleinkinderen aan het passen. Plots staan er twee mannen in de voortuin, die haar op dwingende toon naar buiten toe roepen. Het zijn boa’s: de hond zou onaangelijnd buiten rondgelopen hebben en daar krijgt ze direct een boete voor.

,,Ik was bezig met verschonen en schrok van hen. Vertrouwde ze ook niet; ze waren niet herkenbaar als opsporingsbeambten. Ze maanden mij naar buiten te komen, op onvriendelijke toon”, klinkt ze nog steeds aangedaan. De twee boa’s zouden Annemaries hond buiten gezien hebben, maar deze is op dat moment gewoon binnen. Annemarie weet dan ook van niks. ,,Ze is wel even buiten geweest, op onze eigen plaats. Ze is daar vijf minuutjes geweest, ze kan die achtertuin onmogelijk verlaten hebben”, legt Annemarie uit.

Annemarie zou, volgens het proces verbaal, verklaard hebben dat de hond van haar is. Bovendien zou de hond goed naar Annemarie geluisterd hebben. ,,Ik weet er helemaal niks van. De hond is alleen in de tuin geweest en toen weer naar binnen gegaan.” Er was geen communicatie mogelijk met de boa’s, vertelt Annemarie verbitterd. ,,Niets. Ze riepen dat ik een advocaat moest bellen als ik het er mee oneens was. Ze waren voor geen rede vatbaar.”

Annemarie schreef een verzetsschrift, waarin ze aangeeft dat de verbalisant haar volgde naar huis. ,,Hoe kan dat? Hoe kan hij u gevolgd zijn naar huis, als u al die tijd binnen was?” Ze begint wat te hakkelen, maar herhaalt eens te meer: ,,Ik ben gewoon ontdaan. Het is niet waar. De buren hebben ook twee honden, waarom heeft de verbalisant niet omschreven hoe mijn hond eruit ziet?”

Volgens de officier van justitie staat er één ding wel vast: er was een hond, buiten, onaangelijnd. ,,U zegt: uw poort staat altijd dicht, maar misschien stond deze toen wel per ongeluk open?” Uiteindelijk is dit geen misdrijf, maar een simpele overtreding. ,,En ik ga er toch vanuit dat deze boa’s het goed gezien hebben. Hun observatie weegt voor mij zwaarder.” Ze eist daarom een boete van 95 euro, die hier al voor stond. ,,In- en intriest. Ik ben ontdaan”, herhaalt Annemarie eens te meer. ,,Ik heb het niet gezien, ik heb haar op de plaats gelaten en bij mijn weten heeft ze deze niet kunnen verlaten.” Ze zucht diep. ,,Maar dat er direct boetes worden gegeven, zonder een gesprek aan te gaan is wel het ergste. Zo gaan we nu in Nederland met elkaar om.”

Annemarie heeft een totaal blanco strafblad. De rechter vindt dat meewegen en maakt de boete van 95 euro geheel voorwaardelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven