Handelde Yasin in drugs?

Handelt de 39-jarige Yasin uit Brasschaat in drugs? Informanten verdenken hem, waarop de politie een gps-tracker onder zijn auto plaatst. Ze volgen hem zo negen dagen, waar haast niets gebeurt. Iets lijkt er op een transactie, met een vrouw in Breda op 23 januari 2019. Hierom zit hij nu terecht.

Zijn advocaat maakt zich druk. Er was geen bevel voor de tracker en een 24/7-observatie van negen dagen is wel heel erg lang. Er geldt een wettelijk maximum van vijf dagen, tenzij er reden tot langer is. ,,Er wordt zonder reden inbreuk gemaakt op zijn privacy”, legt hij uit. De vermeende transactie was immers met Yasins ex-vriendin. ,,Ik zei daar eerder niets over, omdat mijn nieuwe vriendin niets over die afspraak hoefde te weten.” De officier van justitie snapt dat standpunt, de rechter ook. De zaak gaat door.

Het gaat om vier feiten: handel in cocaïne, witwassen, verzet tegen arrestatie en het in huis hebben van een taser. ,,Ik gaf haar cocaïne als afscheidscadeau, het was geen handel.”

De tracker werd onder de auto van zijn vader (84) geplaatst. Met hem reed Yasin van moskee naar huis naar ziekenhuis. ,,Hij werd bij de arrestatie ook meegenomen en drie dagen vastgezet. Daarom verstarde ik, uit paniek”, legt Yasin uit. In Yasins telefoon werden vervolgens sms’jes gevonden met bestellingen. Niet persé drugs: Yasin is ondernemer en handelt bijvoorbeeld in tickets.

Die taser wordt al snel opzij geschoven: deze is niet persé van Yasin. 4500 euro aan contanten en een Rolex zijn wel verdacht. ,,Dat geld had ik nog niet kunnen storten. Ik kreeg voor een factuur cashgeld. Dat heeft niets met drugs te maken.”

De officier van justitie vindt dat de feiten tegen hem spreken en vraagt een taakstraf van 180 uur. De advocaat protesteert. ,,Want er was geen handel. In het proces verbaal staat dat ze elkaar drie zoenen gaven. Dat doet een dealer niet”, legt hij uit. ,,Er worden alleen aannames gedaan. Dat hij bij de arrestatie niet meewerkt klopt, maar dat is geen geweld.”

De rechter vindt dat de negen dagen tracking inderdaad te lang is geweest. ,,Als dit het resultaat is, vind ik dat onrechtmatig verkregen. En alles dat erna gebeurd is, is dan niet meer relevant.” En dus wordt Yasin vrijgesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »