Gooide Jaap een fiets tegen een winkelraam?

Gooide Jaap een fiets tegen een winkelraam?

De 35-jarige Jaap uit Breda zou in de uitgaansnacht van 17 januari 2015 een fiets tegen een winkelruit gegooid hebben. Voor deze baldadigheid kreeg hij een boete van €230,-, maar hij ging in verzet: hij herkende zich niet in een dergelijke handeling en ontkent dat er kwade opzet was.

,,M’n geheugen is inmiddels redelijk geordend, ik heb er lang over nagedacht”, glimlacht Jaap bij aanvang. Graag had hij zich nog beter willen voorbereiden op deze zaak, maar hij heeft het proces verhaal nooit mogen inzien. ,,Ik had ‘m opgevraagd, maar heb ‘m niet ontvangen. Dat maakt het toch moeilijk mezelf te verdedigen.” De rechter leest hetgeen wat op tafel ligt voor en benoemt bovendien dat Jaap een geheel blanco strafblad heeft. ,,Wat ons nog nieuwsgieriger maakt wat er volgens u precies gebeurd is.”

Een agent ziet dat Jaap een fiets tegen een winkelruit gooit. Er is geen schade, maar de agent vraagt Jaap z’n gegevens. En z’n verklaring: Jaap wilde naar huis. ,,Dat snap ik, op dat tijdstip. Maar waarom gooit iemand een fiets tegen een winkelruit? Wat is er die nacht volgens u gebeurd?”, vraagt de rechter.

De fiets van Jaap stond aan de Lange Brugstraat in Breda. Toen hij die nacht om 3 uur naar huis wilde gaan, stond z’n fiets volledig ingesloten en verwrongen met andere fietsen. In eerste instantie probeerde hij z’n fiets met enig beleid uit deze ravage te halen, maar dat bleek onmogelijk. ,,Het was frustrerend, ik moest meer kracht zetten, maar het stond echt muurvast. Met een ruk en ietsje agressie haalde ik mijn fiets eruit, waarop een andere fiets omviel, tegen een winkelruit. Het was allesbehalve baldadig of gewelddadig bedoeld. Ik was hooguit gefrustreerd.”

De officier van justitie vindt toch dat Jaap baldadig geweest is. ,,Alcohol, ietwat frustratie: natuurlijk zou je het zo kunnen noemen. Een verbalisant ziet dat verschil wel, die is getraind. Baldadigheid wordt gezien als de eerste fase van vernieling. Ik heb eigenlijk niet veel reden om veel af te wijken van de originele boete. Ik maak daar €200,- van.” Jaap reageert teleurgesteld. ,,Ik heb gelezen dat baldadigheid betekent dat je kwaad in de zin hebt, dat was bij mij echt niet zo.” De rechter noemt dat een juridische discussie, maar stelt Jaap direct gerust. ,,Ik ga over op vrijspraak, ik vind het proces verbaal bijzonder mager en overtuigt me niet van uw kwade bedoelingen. Op dat tijdstip en op die plek wordt er extra streng gekeken, maar ik vind uw verhaal gewoon heel geloofwaardig .”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »